Region

Epidemiolog: Malo vjerovatno da će virus nestati tokom ljeta

Epidemiolog Predrag Kon je izjavio da je malo vjerovatno da će virus nestati tokom ljeta kao što je, kako kaže, bila nada dugo vremena.

Koronavirus - Roda.hr

Odgovarajući na pitanje o upozorenju Svjetske zdravstvene organizacije da “najgore tek predstoji”, nakon što su pojedine zemlje počele sa popuštanjem mera, Kon je rekao da se i na južnoj hemisferi vidi da je počelo umnožavanje prenošenja virusa.

“Veliko je pitanje za svaku zemlju koliko je spremna i to je suština. Zemlja koja je spremna da otkriva virus, da suzbija njegovo prenošenje, da sagleda situaciju i procijeni, ne može da bude u jednakoj opasnosti kao zemlje koje su sada, prvenstveno na južnoj hemisferi, pod udarom virusa”, rekao je Kon.

On je ocijenio da je daleko manji kapacitet zdravstvenih sistema na južnoj hemisferi i prema njegovim riječima logično je da se tako nešto izjavi da bi se podigla pripravnost tih sistema.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar je izjavio da stvari moraju da se postave tako da se shvati “da ćemo morati da živimo sa korona virusom”.

“I da uradimo sve što je do nas. Po meni je najbolje da shvatimo da je korona virus tu pored nas i da moramo da omogućimo maksimalne mjere predostrožnosti i sve ono što struka kaže. Da pokušamo da se prilagodimo virusu i da u mogućim uslovima napravimo maksimum kako možemo da funkcionišemo i kao pojedinci i kao država”, rekao je Lončar.

Odgovarajući na pitanje o ublažavanju mjera u Srbiji, Kon je rekao da ne smatra da su “bili popustljivi sa prvim popuštanjem”.

“To je malo popuštanja za prvu sedmicu, ali jednostavno da se krene sa relaksacijom”, rekao je Kon, prenosi “N1“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh