Region

U zagrebačkoj klinici uzgojen virus koji uzrokuje Covid-19, prvi korak u razvoju vakcine

U Klinici za infektivne bolesti “dr. Fran Mihaljević” u laboratorijskim uslovima uspješno je uzgojen virus koji uzrokuje Covid-19.

Laboratorija - N1info.com

U pitanju je prvi korak u razvoju vakcine, a koristi i u drugim brojnim istraživanjima i projektima.

Biologinja sa ove Klinike za infektivne bolesti Željka Mačak Šafranko kazala je da je uspješno uzgojen virus iz brisa pacijenta koji je bio pozitivan na SARS-COV2. Izolovani virus poslat je u Njemačku, dan nakon potres koji je pogodio Zagreb, piše “RTL“.

Iz Klinike su se prisjetili i procesa uzgajanja:

“Bili smo u totalnom haosu. Radili smo cijelu sedmicu od jutra do mraka. Totalni haos, hrpa uzoraka za testiranje. Međutim, naučna znatiželja je tu nekako prevladala da sam ja uspjela otići u taj laboratorij, staviti taj bris na stanice. Nakon pet dana sam došla i vidjela da ima virusa. To smo kasnije molekularnim metodama i potvrdili. Osjećala sam se ponosno i sretno. Nisam mislila da će to ići baš tako lako.”

Ovaj uspjeh pomoći će u pravljenju generalne karakteristike objasnio je biolog Ivan Christian Kurolt koji je ustanovio i prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj.

“Uz pomoć našeg virusa možemo shvatiti kako virus raste u kulturi, brže, sporije, koliko jako se razmnožava”, rekao je on.

Iako ovo predstavlja prvi korak u pronalasku vakcine biologinja sa ove Klinike kazala je da će vrlo vjerovatno prije pronalaska efikasne vakcine postojati mogućnost liječenja virusa.

Direktorica Klinike za infektivne bolesti “dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić za RTL Danas kazala je da je u pitanju veliki uspjeh za Hrvatsku.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh