Region

Da li ćemo se smjeti ovog ljeta kupati na Jadranskom moru

Turistička sezona je na pragu, ali turističkog prometa gotovo da nema, a neizvjesno je kada će se pokrenuti, obzirom na borbu protiv epidemije koronavirusa.

Jadransko more - Avaz.ba

Prerano je prognozirati kada će biti ublažene ili posve ukinute restrikcije vezano za putovanja između gradova, no mnogi građani vjeruju da će ovo ljeto ipak provesti na Jadranu, a stanovnici priobalnih gradova i ranije. Naravno, u skladu s finansijskim mogućnostima.

Na konferenciji za novinare Štaba civilne zaštite Zadarske županije bilo je pitanja o sigurnosti kupanja na moru.

Na pitanje može li se koronavirus prenositi preko komaraca kojih je u posljednje vrijeme sve više, te pitanje sigurnosti kupanja u moru u vrijeme koronavirusa, odgovorio je voditelj službe za epidemiologiju Alan Medić, piše “Zadarski“.

“Koliko mi je za sada dostupno iz literature, komarci ne mogu biti prijenosnici virusa. COVID-19 je ipak respiratorna infekcija. Što se tiče kupanja u moru, vjerujem da ćemo se moći kupati ako epidemija bude i dalje pod kontrolom, ali s istim onim socijalnim mjerama. Važnije je ono što se događa na obali, a ne ono što se događa u moru”, kazao je Alan Medić.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh