Region

U zemljotresu u Zagrebu oštećeno više od 26.000 građevina

U zemljotresu koji je prošle nedjelje pogodio Zagreb oštećeno je više od 26.000 građevina, a neupotrebljivo 1.900, saopšteno je iz Gradske uprave.

Zemljotres u Zagrebu - SrpskaInfo.com

Od ukupno 26.197 oštećenih građevina na kojima je prijavljena šteta, čak 9.642 su porodične kuće.

Gradska vlast u Zagrebu je, kako navode, za svakog stanovnika osigurala smještaj do sanacije njihovih domova.

To se odnosi i na stanovnike centra grada i na vlasnike porodičnih kuća oštećenih u zemljotresu 22. marta, koje su poslije preliminarnih pregleda označene kao neupotrebljive i privremeno neupotrebljive, javlja “Srna”.

Gradonačelnik Milan Bandić izjavio je danas da će obnova grada biti maratonski proces, ali da će za pet, šest godina biti još ljepši nego što je bio.

U snažnom zemljotresu magnitude 5,5 po Rihteru, nakon kojeg su uslijedila još dva jača i niz slabijih, veliki broj objekata i putničkih automobila oštećen je u centru Zagreba.

Došlo je do oštećenja na kulturno-istorijskoj baštini grada, kao što su pravoslavna Saborna crkva na Cvjetnom trgu, južni toranj Zagrebačke katedrale, zgrada Hrvatskoga sabora, Banski dvori i mnoge druge.

Žrtva zemljotresa je petnaestogodišnja djevojčica koja je preminula dan kasnije na Dječijoj klinici gdje su joj se borili za život.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh