Region

Na Kosovo stiglo 7.000 hiljada testova za otkrivanje koronavirusa

Sedam hiljada testova za otkrivanje COVID-19 stiglo je danas u Nacionalni institut javnog zdravlja Kosova, prenosi Anadolu Agency (AA).

Testovi, Kosovo - Twitter

Ministar zdravlja Kosova Arben Vitia je putem društvene mreže Facebook obavestio da je stiglo sedam hiljada testova za otkrivanje COVID-19, te da je iniciran zahtev za snabdevanjme sa još deset hiljada testova.

Vitia je naveo da je stigao i deo donacije u vidu medicinskog zaštitnog materijala protiv COVID-19 od Svetske zdravstvene organizacije (SZO), kao i da će narednih dana stići donacija UNICEF-a sa dodatnim materijalom.

“Putem Svetske banke završena je procedura nabavke za medicinski zaštitni materijal, dok je u Ministarstvu zdravlja u završnoj fazi nabavka zaštitnog materijala, opreme i lekova”, napisao je on.

Ministar zdravlja je kazao i da uporedo sa institucionalnim akcija, pojedinci i preduzeća u zemlji i inostranstvu nastavljaju da doprinose mnogobrojnim donacijama upravljanju situacijom sa COVID-19.

“Registrovano je oko 300 volontera i oni trenutno pomažu građanima i zdravstvenom osoblju”, naveo je Vitia.

On je istakao da se u ovom vremenu krize još jednom pokazao duh solidarnosti i visoka građanska kultura, što je priznanje i velika pomoć zdravstvenom osoblju.

Prema podacima Nacionalnog instituta javnog zdravlja na Kosovu je 88 osoba zaraženo koronavirusom, od koji je jedna preminula, dok je opština Gračanica saopštila da registrovana i prva osoba obolela od koronavirusa u većinskim srpskim sredinama na Kosovu. Reč je o ženskoj osobi, staroj 62 godine iz sela Dobrotin, koja je prebačena u Niš na lečenje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh