Region

Ko bude imao sreće da ne dobije otkaz mogao bi pasti na minimalac: zbog ‘korone‘ se sprema zakon koji će mnogima smanjiti plaće

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava priprema zakon koji bi za vrijeme epidemije koronavirusa stavio izvan snage neke odredbe Zakona o radu. Zvao bi se Zakon o uređenju radnih odnosa u okolnostima proglašene epidemije bolesti COVID -19, te bi bio donesen u najkraćem mogućem roku.

Posao - Nezavisne.com

Mnogi detalji o rješenjima ovoga zakona se još uvijek pripremaju te o njima slijede razgovori sa socijalnim parterima – sindikatima i poslodavcima.

Stručni časopis Radno pravo piše kako bi se ovim zakonom derogirale mnoge odredbe postojećeg ZOR-a za vrijeme trajanja epidemije. Poslodavcima bi se omogućilo smanjivanje plaće putem pravilnika o radu do razine minimalne plaće, te ukidanje prava radnika na isplatu jednokratnih materijalnih prava.

Praktično bi se ukinuli i kolektivni ugovori, tj. dala bi se mogućnost poslodavcu da jednostrano stavi van snage pojedine odredbe kolektivnog ugovora.

Zakon o uređenju radnih odnosa u okolnostima proglašenja epidemije COVID-19 navodno će dati pravo poslodavcu da ponudi radniku na potpis dodatak ugovora o radu kojim bi se u vremenskom trajanju važenja odluke o proglašenju epidemije skratilo ugovoreno radno vrijeme, a time i prvotno ugovorena plaća,piše SlobodnadalmacijaLegalizirale bi se već postojeće odluke poslodavaca koji su organizirali dijelove poslovnog procesa izvan radnog mjesta i omogućili zaposlenima rad od kuće.

Navodi se i mogućnost izmjena rasporeda radnog vremena radnika, isključenje dosadašnjih obveza savjetovanja poslodavaca s radničkim vijećem te isključenje traženja suglasnosti od radničkog vijeća. Poslodavcima bi se nastojalo omogućiti i da odluku o godišnjem odmoru donose bez roka obavijesti od 15 dana.

Derogiranje odredbi Zakona o radu drugim zakonom već je i ranije primjenjivano u hrvatskoj praksi, no ne u najavljenom obujmu. Ostaje za vidjeti kako će na ove najave reagirati poslodavci i sindikati i čiji će pritisci na zakonodavca biti uvjerljiviji i jači.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh