Region

U Sloveniji od sinoć potvrđeno 45 novih slučajeva zaraze koronavirusom

U Sloveniji je do 14 sati u petak potvrđen 141 slučaj zaraze novim korona virusom, a testirano je 4.346 ljudi, objavio je Nacionalni institut za javno zdravstvo (NIJZ).

No image - Haber.ba

Tako je u Sloveniji registrovano 45 slučajeva više nego što ih je bilo u četvrtak navečer, a najveći porast broja infekcija zabilježen je u ljubljanskoj regiji.

“Nalazimo se u drugoj fazi ograničavanja socijalnih kontakata koliko je god moguće“, istakla je Nina Pirnat iz NIJZ-a, prenose slovenački mediji i dodala:

“Inventivnim sprečavanjem infekcije želimo omogućiti zdravstvenom sistemu da omogući adekvatnu i pravovremenu njegu svima kojima je pomoć potrebna.“

Simona Repar Bornšek, državna sekretarka u Ministarstvu zdravstva Slovenije rekla je da su od ponedjeljka sve bolnice ukinule usluge i intervencije koje nisu hitne ili neophodne, osim onkologije i njege trudnica. Zatvorene su i sve stomatološke službe, osim sedam hitnih punktova širom Slovenije, javlja Anadolu Agency (AA).

“Način na koji se testirate promijeniće se, ljudi s blagim simptomima ostaju kod kuće. Samo kritični slučajevi će biti hospitalizovani. Na dvije sedmice zaustavljamo zemlju. Nema mjesta za paniku, između ostalog, jer ima i loš učinak na imuni sistem. Međutim, važno je imati na umu da bolesnici ne smiju šetati naokolo“, naglasila je Repar Bornšek.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja korona virusa proglasila “globalnu pandemiju“. Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 4.900 ljudi, a potvrđeno je više od 130.000 slučajeva zaraze korona virusom u više od 120 zemalja, naveli su iz WHO-a.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh