Region

Šefica klinike donijela koronavirus sa skijanja, prijetila otkazom svima koji je prijave

Doktorica je krajem februara i početkom marta boravila u Alta Badiji, odakle je objavila niz fotografija na društvenim mrežama koje se dijele uz osuđujuće komentare i nevjericu

Nina Biljanovska - Fokus.ba

Makedonska javnost zaprepaštena je neodgovornim ponašanjem direktorice Klinike za kožne bolesti Nine Caca Biljanovske, zaražene koronavirusom tokom boravka na zimovanju u talijanskom skijaškom centru Alta Badia, nakon čega je nastavila redovno dolaziti na posao te čak učestvovala na stručnom seminaru, a zbog čega je trenutno u izolaciji više od 200 ljudi, prneosi “Fokus“.

Biljanovska je krajem februara i početkom marta boravila u Alta Badiji, odakle je objavila niz fotografija na društvenim mrežama koje se dijele uz osuđujuće komentare i nevjericu zbog činjenice da je jedna doktorica dozvolila sebi toliku količinu neodgovornosti.

Mediji prenose i izjave njezinih kolega s klinike, koji ističu kako su apelovali na doktoricu da se testira po povratku iz Italije, no ona im je, prema njihovim tvrdnjama, prijetila otkazima ako je prijave. Nastavila je dolaziti na posao cijelu prošlu sedmicu.

Ministar zdravstva Venko Filipče održao je u ponedjeljak izvanrednu press konferenciju, na kojoj je potvrdio dio medijskih napisa. Rekao je kako su u izolaciji sve 64 osobe zaposlene u klinici, 11 hospitaliziranih pacijenata, kao i njih 13 koji su se liječili u dnevnoj bolnici.

Uz to, potvrdio je da je tokom vikenda učestvovala na konferenciji o kožnim bolestima, na kojoj su bila i 103 stručnjaka iz spomenutog područja, među kojima su i kolege iz susjedne Grčke.

Iz skopskog restorana u kojemu se održavala konferencija izvijestili su da je prostor restorana temeljito dezinficiran odmah poslije objave informacije, a isto su objavili i komšije doktorice koja živi u stambenoj zgradi u Skoplju, pa čak i stanari obližnjih zgrada. U međuvremenu, u kućnoj izolaciji je i troje djece roditelja koji su pohađali seminar.

Ministar je najavio kako će direktorica klinike biti smijenjena odmah nakon izbora koji se održavaju 12. aprila.

U Sjevernoj Makedoniji do sada su bila potvrđena četiri slučaja oboljelih od koronavirusa, no dan nakon objave informacije o doktorici broj oboljelih porastao je s četiri na sedam.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh