Region

Richard Grenell: Takse štete ekonomiji Kosova

SAD neće traćiti svoju podršku ako rukovodstvo Kosova nastavi nanositi štetu svom narodu, rekao je Specijalni predstavnik američkog predsjednika za pregovore Srbije i Kosova.

No image - Haber.ba

Specijalni predstavnik američkog predsjednika za pregovore Srbije i Kosova Richard Grenell izjavio je da je premijeru Kosova Albinu Kurtiju jasno rečeno da SAD neće nastaviti s podrškom Kosovu ako ne ukine 100-postotne takse na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Grenell je na Tvitteru odgovorio na poruku izvršnog direktora portala Gazeta Ekspres Beratha Buzhala, koji je od američkog diplomate zatražio da prokomentira navode člana Kurtijevog Pokreta Samoopredjeljenje Erzena Vranichija da premijeru Kosova nije rečeno da će SAD povući trupe i obustaviti ekonomsku pomoć Kosovu.

‘Ekonomski razvoj i sigurnost u regiji’
“To nije tačno. Kurtiju smo jasno stavili do znanja da njegova odluka da zadrži takse, makar i djelimično, šteti ekonomiji Kosova. SAD neće traćiti svoju podršku ako rukovodstvo Kosova nastavi nanositi štetu svom narodu na taj način”, naveo je Grenell, prenosi Beta.

Grenell je na taj način odgovorio na navode Vranichija, koji je, kako se navodi, na Facebooku napisao da Grenell i savjetnik američkog predsjednika za nacionalnu sigurnost Robert O’Brian u telefonskom razgovoru s Kurtijem u utorak “nisu izjavili da će povući američke trupe sa Kosova i zaustaviti ekonomsku pomoć Kosovu u bilo kojoj oblasti”.

“SAD su posvećene jačanju ekonomskog razvoja i sigurnosti u regiji. Na kraju razgovora obje strane su se složile da nastave komunikaciju i saradnju”, naveo je Vranchi, prenosi AJB.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh