Region

Mike Pompeo: “Pažljivo pratimo dešavanja u Crnoj Gori”

Ohrabrujemo Vladu Crne Gore da povede otvoreni i transparentan dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom o Zakonu i njegovoj primjeni.

Michael Pompeo - Fena

Američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) poručio je da Vlada Crne Gore treba da provede otvoreni dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti i njegovoj primjeni, a sve u okviru zakona koji važe u Crnoj Gori i u skladu s Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava.

Stejt department vrlo pažljivo prati razvoj događaja u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti. Dok su protesti u Crnoj Gori uglavnom mirni, zabrinuti smo zbog kontinuiranih tenzija i skorašnjih izoliranih nasilnih incidenata – naveo je Pompeo u pismu koje je poslao ahiepiskopu Elpidoforu, predsjedavajućem Skupštine kanonskih pravoslavnih episkopija sa sjedištem u Njujorku.

Ohrabrujemo Vladu Crne Gore da povede otvoreni i transparentan dijalog sa Srpskom pravoslavnom crkvom o Zakonu i njegovoj primjeni. Bilo koji napor da se razmotri valjanost imovinskih zahtjeva treba u potpunosti biti u skladu s crnogorskim zakonom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima – naveo je on u pismu.

Mi razumijemo da su neke religijske grupe istakle zabrinutost zbog zakonskih odredbi u vezi s vlasništvom nad imovinom i pravnim postupkom kroz koji će se suditi o spornom vlasništvu. Iako Vlada smatra da je u potpunosti uključila prijedloge date u mišljenju Venecijanske komisije o Zakonu, oponenti tvrde da crnogorska vlada nije provela inkluzivne i detaljne konsultacije s vjerskim organizacijama i javnošću, kako je preporučila Komisija – kaže u svom pismu državni sekretar SAD Pompeo.

Kako je poručio, i on i predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) čvrsto vjeruju da svako treba imati pravo da mirno i otvoreno prakticira svoju vjeru, piše “Antena M“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh