Region

STUDENTICA IZ HRVATSKE U SREDIŠTU ZARAZE: “Upravo sam uzela zadnji paket tosta u dućanu, hljeba više nema, kao ni tjestenine”

‘Panika je zarazna i širi se brže od bolesti. Mislim da tome pridonose i mediji, društvene mreže”, kaže Mateja Virovec, mlada Hrvatica koja studira u Paviji, središtu istoimene regije na sjeveru Italije gdje se širi zaraza koronavirusom

No image - Haber.ba

Sjeverne talijanske pokrajine postale su središtem zaraze koronavirusom u Europi. Broj oboljelih raste iz sata u sat, a dosad je umrlo sedmero ljudi. Osim virusa ondje se širi i panika.

“Panika je zarazna i širi se brže od bolesti. Mislim da tome pridonose i mediji, društvene mreže”, kaže Mateja Virovec, mlada Hrvatica koja studira u Paviji, sveučilišnom gradu četrdesetak kilometara udaljenom od Milana, piše “Večernji list“.

Stanovnici su prvo pokupovali tjesteninu

Ona kaže kako su police u trgovinama opustošene, a gradom odjekuju sirene ambulantnih vozila jer ljudi zovu hitnu medicinsku pomoć tražeći da budu testirani na koronavirus koji je posijao paniku među stanovnike Lombardije.

“Uzela sam zadnji paket tosta, kruha uopće nema za kupiti. Mlijeka još ima, stanovnici su prvo pokupovali tjesteninu i umake od rajčice”, kazala je studentica Mateja.

Ona živi u blizini lokalne bolnice i neprestano čuje sirene vozila hitne pomoći što, kaže, stvara neugodan osjećaj. A broj hitne pomoći stalno je zauzet jer je građanima rečeno da na njega mogu dobiti informacije. Bilježi se i po pet hiljada poziva u sat vremena.

‘Bolje ostati u kući dok se situacija ne stabilizira’

Inače, sva su sveučilišta u Lombardiji zatvorena, pa tako i ono u Paviji. Studenti su obavijest o otkazivanju nastave dobili e-mailom već u subotu, a na isti način dobivat će obavijesti o daljnjim postupanjima.

“Smatram da je opasnije prolaziti sredstvima javnog prijevoza, vlakovima, autobusima, zrakoplovima, zračnim lukama, nego ostati zatvoren u kući dok se situacija ne stabilizira”, kaže Mateja Virovec.

Pavia je središte istoimene pokrajine gdje je zasad zabilježeno šest slučajeva zaraze koronavirusom. Svi zaraženi smješteni su u mjesnoj bolnici San Mateo.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh