Region

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu u posjeti Beogradu

Ministar odbrane Rusije, Sergej Šojgu (Sergey Shoygu) boravi danas (17. februar) u zvaničnoj posjeti Srbiji na dan kada se obilježava Sretenje – Dan državnosti Srbije.

No image - Haber.ba

Kako je uoči poste najavljeno iz Ministarstva odbrane, to će biti “prva posjeta ministra Šojgua nekoj zemlji nakon što je ponovo izabran za ministra odbrane”.

Šojgu je posljednji put posjetio Beograd 20. oktobra 2017. kada je prisustvovao obilježavanju 73. godišnjice oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu. Tada je na vojnoj manifestaciji “Sloboda 2017” na aerodromu Batajnica u Beogradu javnosti bilo predstavljeno pet od ukupno šest polovnih aviona MIG 29 koje je Ruska Federacija donirala Srbiji i tom prilikom Šojgu ih je zvanično predao Srbiji.

Ipak, poslije te manifestacije MIG-ovi su vraćeni u Rusiju na remont koji je finansirala srpska strana. Istom prilikom, predstavljena su i dva nova ruska helikoptera “Mi-17” i proizvodi odbrambene industrije Srbije.

Osim MIG-ova 29 Srbija je, kako je saopšteno 2016. godine na sajtu Vlade Srbije, od Rusije dobila i “30 tenkova ‘T72 S’ i 30 borbenih izviđačkih oklopnih vozila ‘BRDM 2’ i cjevi 14,5 milimetara”.

Osim donacija, u prethodne tri godine Vojska Srbije kupila je iz Rusije pet helikoptera Mi-17V-5, četiri borbena helikoptera Mi-35M, a kupljen je i ruski protivvazdušni sistem “Pancir-S1” čija se isporuka očekuje upravo u toku današnje posjete ruskog ministra odbrane.

Prema podacima iz sektora odbrane, u projektu modernizacije iz 2016. Srbija je, zaključno sa 2020. godinom ugovorila veće nabavke naoružanja iz Rusije, Kine, Evropske unije, i od domaćih proizvođača vrijedne više od milijardu eura, prenosi RSE.

U oktobru prošle godine, u srpsko-ruskoj vojnoj vežbi u Srbiji “Slovenski štit 2019” učestvovali su ruski raketni sistemi S-400 i “Pancir”.

Zbog sve češćih nabavki naoružanja iz Rusije, specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer (Matthew) izrazio je krajem 2019. godine zabrinutost Sjedinjenih Država zbog prisustva ruske vojne opreme u Srbiji. Sporazum o vojnoj saradnji Srbije i Rusije potpisan je 2013. godine, a potpisali su ih tadašnji ministar odbrane Srbije Nebojša Rodić i Šojgu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh