Region

VELIKIM KORACIMA KORAČA KROZ ŽIVOT: Ilija rođen slijep, ali to ga ne spriječava da izdržava porodicu

Fizioterapeut, pjevač, pjesnik i na kraju veliki optimista koji, uprkos tome što je rođen slijep, velikim koracima korača kroz život. A kroz taj put, on uspijeva i da izdržava svoju porodicu. Možda je najbolji reprezent one stare “kad bog uzme na jednoj strani, na drugoj nesebično pokloni”.

Ilija Davidović / Screenshot - Youtube

Ilija Davidović (30) je iz sela Dragačica kod Lučana. Ovaj dragačevski slavuj slijep je od rođenja, ali to ga nije spriječilo da zapjeva punog glasa i osvoji brojne muzičke nagrade.

– Završio sam školu za fizioterapeute, ali pjesma je oduvijek bila moja najveća ljubav. Moja porodica je u početku bila izuzetno skeptična kako ću da uspijem u tome jer sam slijep, ali ja sam se borio i uspio da ostvarim svoj san. Svoj hendikep sam prihvatio, nikad nisam dozvolio da me savlada pesimizam i razmišljanja „zašto baš ja” – rekao je Ilija za “Glas Zapadne Srbije“.

On svira klavir i harmoniku, a u njegovoj seoskoj kući napravio je studio u kom ponekad vježba satima. Kad je počinjao karijeru stidljivo je pričao da zna samo neke stihove, a danas njegov repertoar broji na desetine hiljada pjesama.
– U računaru imam svoju fonoteku koja broji oko 12.000 pjesama. Pratim želje moje publike i onda, ako neku ne znam, pustim je i učim. Ja ne mogu kao neke moje kolege da čitam tekst dok pjevam, jer ne vidim, ali zato puštam pjesmu i po nekoliko puta dok je ne naučim – kaže on

Najveća podrška bili su mu baka i roditelji, ali, kako kaže, nikad neće zaboraviti njihov strah kad je sam otišao na tezgu.

– Majka je strijepila cijelu noć i budna me je čekala da se vratim kući. Tako je bilo prvih nekoliko mjeseci dok i ona i otac nisu shvatili da mogu to sve sam – rekao je Ilija.

Iza njega je već nekoliko samostalnih pjesma, zapaženo učešće na muzičkim takmičenjima, a u planu su i novi hitovi. I upravo ovaj mladi Dragačevac svojom voljom, upornošću i optimizmom može da posluži kao primjer današnjoj omladini koja dane provodi na društenim mrežama bez cilja, da i pored hendikepa može da se uspije u životu.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh