Region

Autobuse s Kinezima zaustavili na hrvatskoj granici; putnica: “Opsadno stanje”

Djevojke iz Šangaja su plakale i izvinjavale se ostalim putnicima.

Koronavirus - Depo.ba

Prije dva dana u autobusu na liniji Zadar-Dubrovnik među putnicima su bile i dvije djevojke iz kineskog grada Šangaja. Kad su stigli na granični prijelaz Klek, policajci su ih tražili dokument da su prošle zdravstveni pregled. Kako ga nisu imale, nastao je problem, javili su čitatelji koji su se vozili u istom busu.

“Čekali smo tri sata, a u međuvremenu je došao bus krcat Kinezima”

“Potom je pozvan liječnik iz Ploča, udaljenih oko 20 minuta vožnje od Kleka. No čekali smo ukupno tri sata da nas puste. U međuvremenu je došao i bus Promet Makarska koji je bio krcat Kinezima. Ni oni nisu imali dokumente da su prošli zdravstveni pregled. Tad je nastalo skoro opsadno stanje. Niko nije imao dokument, liječnika nije bilo, policajci su postali nervozni, a putnici gladni”, ispričala je za “Index” čitateljica.

“Djevojke iz Šangaja su plakale i izvinjavale se ostalim putnicima”

Navodi kako ih je potom hranom spasio brat jedne putnice koji je svima donio pizze. Istovremeno su, kaže, djevojke iz Šangaja cijelo vrijeme plakale i ispričavale se ostalim putnicima.

“Kad je doktor napokon stigao, prvo je pregovarao nešto s policijom, a potom je u bus ušao policajac koji je djevojkama dao da popune i potpišu neke papire. Uzeo je njihove brojeve mobitela i rekao im da će ih doktor zvati idućeg dana da dogovore pregled i da možemo nastaviti put za Dubrovnik”, rekla je.

Navodi kako doktor nije ni vidio ni pregledao djevojke.

“Inače, te su djevojke sletjele u Zagreb gdje su bile dva dana, potom su bile po dva dana u Zadru pa u Splitu i ondje su se ukrcale u bus. Sve je bilo u redu do granice, policajac je bio kulturan i sve, ali smo čekali tri sata, prvo da vide proceduru, a onda još doktora iz Ploča koji ih na kraju nije ni vidio”, rekla je čitateljica.

Policija: Obavijestili smo sanitarnu inspekciju i epidemiologa

Kontaktirali smo Policijsku upravu dubrovačko-neretvansku gdje su rekli da policajci na graničnim prijelazima detektiraju putnike koji dolaze iz zahvaćenog područja te o tome obavještavaju granične sanitarne inspekcije i nadležne epidemiologe.

“To je u konkretnom slučaju kojeg navodite i učinjeno. Za sva dodatna pitanja slobodni ste obratiti se Ministarstvu zdravstva”, odgovorili su u PU dubrovačko-neretvanskoj.

Razgovarali smo potom s ministrom zdravstva Vilijem Berošem koji je za “Index” naglasio da se situacija s koronavirusom treba shvatiti najozbiljnije te da je svakodnevno na telefonu s ministrom unutarnjim poslova Davorom Božinovićem i Državnim inspektoratom, pod čijom je ingerencijom sanitarna inspekcija.

“Procedura je takva da granični policajac provjerava odakle su turisti došli, u slučaju da dolaze iz zaraženih područja unatrag 14 dana i u slučaju ikakve sumnje na moguću prisutnost virusa, onda se zove državnog sanitarnog inspektora. Svi su egzaktno obaviješteni o načinu postupanja te provjeravaju iste elemente. Sanitarni inspektor može zabraniti kretanje, može izdati mjeru zdravstvenog nadzora, ili ako nema sumnje na zarazu koronavirusom onda ne postupa. Posebno smo intenzivirali proceduru da se na granicama konzultira s epidemiolozima i to je na graničnom prijelazu Klek i učinjeno”, rekao je za “Index “ministar Beroš.

Ministar Beroš: Pozvao sam sve na apsolutnu ozbiljnost oko koronavirusa

Otkako je preuzeo Ministarstvo nakon smijenjenog Kujundžića, Beroš se intenzivno bavi situacijom oko koronavirusa, koji je trenutno najveći svjetski zdravstveni i sigurnosni problem. Kujundžić se time nije stigao baviti jer je bio zaokupljen vlastitim aferama.

Svakodnevno stižu informacije o novooboljelima, kao i o preminulima od posljedica ovog virusa koji se iz Kine proširio već na niz drugih zemalja, a kako su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo upozorili, vjerojatnost da koronavirus stigne u Hrvatsku je itekako velika.

“Situacija je jako ozbiljna. Zato sam jučer organizirao sastanak u Ministarstvu s direktorima zdravstvenih ustanova koje imaju klinike za infektologiju. Sastanak smo održali kako bi svi oni izradili plan postupanja kod sumnje na pojavu, kao i na samu pojavu koronavirusa. Ukazalo im se na to koju opremu moraju nabaviti i rečeno im je da međusobno komuniciraju te sam pozvao sve na apsolutnu ozbiljnost”, rekao je ministar Beroš.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh