Region

Postignut sporazum o formiranju nove vlade Kosova

Pokret Samoopredjeljenje i Demokratski savez Kosova (DSK) postigli su sporazum o formiranju nove vlade Kosova, koja će imati 15 ministarstava.

Zastava Kosova - Twitter

Premijer će biti lider Samoopredjeljenja Aljbin Kurti, a mjesto predsjednika parlamenta prepustiće Demokratskom savezu Kosova, prenio je portal “Kosovo online”.

Utanačeno je, kako se dalje navodi, da šest ministarstava pripadne Samooopredjeljenju, šest DSK, dva Srpskoj listi, što proizilazi iz ustavne obaveze ukoliko vlada ima više od 12 ministastava, dok će jedno ministarsko mjesto biti iz stranaka manjina, prenosi “Srna”.

Isti izvor navodi da je Samoopredjeljenje dalo garancije DSK da će podržati njihovog kandidata za predsjednika Kosova kada Hašimu Tačiju istekne mandat naredne godine.

Pregovori dvije stranke trajali su skoro četiri mjeseca, koliko je prošlo od vanrednih izbora 6. oktobra prošle godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh