Region

Zašto je Sjenica među najhladnijim mjestima Evrope, meteorolog koji je izmjerio -40,4 ponudio objašnjenje

Na najnižoj tački kotline, izmjerena je temperatura od 40,4 stepena u minusu.

sjenica-snijeg

Da je Sjenica evropski Sibir najbolje zna dugogodišnji meteorolog Sulejman Heman Muftarević. On je i novinar, ali i svojevrsni hroničar ovog grada.

– Sjenica je jedan od najhladnijih gradova Evrope, tačnije među 20 najhladnijih je. Od Moskve kad se krene do Portugala, hladnijeg naseljenog mjesta nema od Sjenice. Ima Zakopane u Poljskoj, jedan dio bivšeg Sovjetskog Saveza, ima norveških, švedskih i još neki skandinavskih gradova.

On objašnjava šta je razlog niskih temperatura na sjeničko-pešterskoj visoravni.

– Ova visoravan se nalazi na preko 1.000 metara nadmorske visine. Prosjek je 1.100 metara do 1.350. Na visoravni postoje dvije kotline, pešterska kotlina u predjelu Karajukića Bunara i Sjenička kotlina u samom centru grada. U toku anticiklona, znači kad je lijepo vrijeme, kad imamo snježni pokrivač, dolazi do takozvane inverzije temperature, to znači poslije zalaska sunca, poslije insolacije, hladan zrak spušta se u vidu klina sa okolnih planina Jadovnika, Golije, Ozrena, Žilindara, Ninaje, kao teži potiskuje topao zrak u vidu klina i zauzima njegovo mjesto i traži najnižu tačku. Znači, Sjenička kotlina najniža je tačka, od pošte pa do pijace, to je najhladniji dio grada – napominje Muftarević.

Historijski rekord – 40,4 stepena

Prema njegovim riječima, tu je 13. januara 1985. godine, izmjerio minus 36 stepeni, a kod pošte je u 7.30 bilo minus 40,4 stepena. Ali, tu temperaturu zavod nije priznao pošto se nije mjerila na stanici, prenosi “Hayat“.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh