Region

Braća nižu samo petice, a kuća im se ruši

Braća Peđa i Lazar iz Ravnog Dela u Srbiji, iako žive u kući sklonoj padu bez osnovnih uslova za pristojan život, po znanju i uspjehu su primjer vršnjacima u Osnovnoj školi u Kruševici.

Braća Peđa i Lazar- RTS- Printscreen

Zato je kolektiv škole pokrenuo akciju kako bi braći Stojanović, uz siguran krov nad glavom, obezbijedio nesmetano školovanje.

Teret godina, kamena i blata još uspjevaju da zadrže bagremove grane. U kući koja broji drugi vijek postojanja stasava četvrta generacija Stojanovića. Nad glavom plafon samo što se nije obrušio, pod nogama beton. Tu žive dva odlikaša.

“Nije mnogo teško učiti, teško je naći gde ću da učim pošto od prozora duva i promaja često kad su hladni dani”, kaže Peđa Stojanović, učenik sedmog razreda.

Njegov dvije godine mlađi brat Lazar Stojanović plaši se da krov ne padne jer je krov na kući istrulio.

Bez radnog stola, kompjutera, mobilnih telefona. Skromno pokućstvo davno dotrajalo, kupatilo neupotrebljivo. Od nadnice koju otac zarađuje od Vlasotinca do Beograda, za hranu, odjeću i obuću ima. Za novi krov nad glavom ni pomisli.

“Za školu najosnovnije ima, ali nema krova nad glavom jer ja i suprug ne može da postignemo”, žali se njihova majka Natalija.

Peđa želi da bude pilot, Lazar profesor

Za četvorku braća ne znaju. Pametni, vrijedni, kulturni, sa jasnim ciljem – Peđa da postane pilot, Lazar profesor. Drugari i nastavnici za njih imaju samo riječi hvale.

“Odličan drug, zna da pomogne, hoće da nam objasni, odlično zna matematiku”, kaže Peđin drug Marko Dinčić.

Profesorka francuskog jezika Jelena Miljković kaže da su Peđa i Lazar djeca za svaku pohvalu i, kako dodaje, milina je raditi sa njima.

Zato škola čini sve što može da im pomogne.

“Učenike hrani besplatno u kuhinji, daje besplatne udžbenike, prevozi učenike od kuće do škole”, dodaje Dragoslav Svetozarević, direktor OŠ “Karađorđe Petrović”.

Nekad ih vozi i nastavnik

Kada vozač ne može, put dug desetak kilometara od škole u Kruševici do planinskog Ravnog Dela rado im olakšava nastavnik Nikola. Diveći se njihovoj snazi, zajedno sa svojim kolegama pokrenuo je akciju pomoći ovoj porodici.

“Svi se trudimo da prikupimo neka sredstva koja bi im omogućila bolju kuću, bolje uslove za učenje, da bi mogli da završe srednje škole, a kasnije nadamo se upišu i odgovarajuće fakultete”, ukazuje nastavnik matematike Nikola Stanković.

Rješenje bi mogla da bude neka davno zatvorena kuća bliže glavnom putu i Vlasotincu. Tako Peđa i Lazar više ne bi brinuli ni za stariju sestru Ivanu, koja bi uz pomoć ličnog pratioca mogla da nastavi školovanje, prenosi “RTS“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh