Region

Porodica splitskog ubice bila je pod mjerom Centra za socijalnu njegu punih 19 godina

U porodici Filipa Zavadlava, trostrukog ubojice iz Splita, još od 1997. godine provodila se mjera stručne pomoći i potrebe u skrbi za dijete, potvrđeno je “tportalu” u Centru za socijalnu skrb Split.

Filip Zavadlav - Screenshot/YouTube

Mjera je po službenoj dužnosti završila 2016. godine, kada je najmlađe dijete u porodici navršilo 18 godina.

‘Radi se o mjeri u slučajevima kada u porodici postoje određene poteškoće i ona ne predstavlja nadzor, nego pomoć i savjetodavni rad za roditelje koji nisu u mogućnosti nositi se s brojnim problemima oko školovanja djece, ostvarivanja zdravstvene skrbi i slično’, kazala je za “tportal” voditeljica općih i pravnih poslova u Centru za socijalnu skrb u Splitu Marina Pokrajac.

Ova mjera provodila se sukladno Porodičnom zakonu i ne predstavlja konstantno praćenje porodice, nego angažman jedne stručne osobe koja pruža pomoć u konkretnim slučajevima poput obavljanja svakodnevnih administrativnih poslova. Službeno se prekida kada najmlađe dijete postane punoljetno.

‘Nakon toga roditelji su imali određene mjere Centra za socijalnu skrb, no one su bile vezane uz materijalni i zdravstveni status, ništa drugačije od onoga što pružamo većini naših korisnika’, dodala je Pokrajac.

Na pitanje je li u tom periodu bilo naznaka zanemarivanja djece, odgovorila je da po svemu sudeći nije – jer da je postojalo nešto ozbiljno, djeca bi u drugom tretmanu bila oduzimana roditeljima, što ovdje nije slučaj.

No nama nisu dostupni podaci o eventualnim kaznenim djelima, niti ih dobivamo automatski i po službenoj dužnosti, nego postupamo tek po dojavi škole, odluci suda ili neke druge institucije. Pored toga, prema punoljetnim osobama ionako ne možemo izreći mjere bez odluke suda‘, zaključila je Pokrajac.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh