Region

Tri goleme argentinske doge nasrnule na kravu tešku pola tone, nesretnoj Tajči nije bilo spasa, izgrizli su je do smrti

Tri bijele argentinske doge zaklale su u petak popodne na području Podmosorja kravu pod imenom Tajči tešku čak pola tone!

jutarnji

Nemili događaj, kako doznajemo neslužbeno, dogodio se u petak predvečerje kada se 10-ak krava vraćalo sa ispaše. Jedna od njih još se malo zadržala na paši, u potrazi za hranom.

Nedavno se Tajči otelila.

Odjednom su se pojavili neki momci iz šetnje, i to sa čak tri bijele argentinske doge. Kako doznajemo, riječ je o nepoznatim osobama, kako vlasniku tako i lokalnom stanovništvu na području Podmosorja u šetnji sa dogama i u samo jednom trenutku doge su oborile kravu tešku čak pola tone, piše Slobodna Dalmacija.

Psi nisu imali brnjice.

Naknada štete
Momci nakon napada, a sa vlasnikom zaklane Tajči pokušat će se dogovoriti oko eventualne odštete.

Vlasnik krava oko ovog nemilog slučaja nije ništa htio komentirati.

– Nemojte ništa, molim vas, ionako je ovo samo po sebi već tragedija – kazao nam je u telefonskom razgovoru.

Dogo argentino, kao što mu ime i govori dolazi s prostora Argentine i to negdje početkom 20. stoljeća. Ova pasmina je prije svega stvorena kako bi se dobio snažni pas koji će se savršeno snalaziti u lovu.

Tvorac argentinske doge bio je doktor Antonio Norez Martines koji je miješao više različitih pasa, pa je tako ova pasmina mješavina boksera, bordoške i španjolske doge, hrta, mastifa, bulterijera i drugih. Psa kojeg je dobio tim miješanjem, ukrstio je sa sada već izumrlom pasminom kordonskog borca pa je tako nastao dogo argentino.

Želio je stvoriti snažnog psa za lov, ali i njegova se pasmina brzo rasprostranila i počela koristiti za borbe.

Zabrana uzgoja
Osim što se u počecima koristio za borbe pasa radi svoje izdržljivosti, sve veća je njihova primjena kao psa čuvara, za lov ili za vođenje slijepih. U nekim zemljama je radi njihove navodne agresivnosti, no prije svega radi prakse borbe pasa, zabranjen njihov uzgoj.

Podsjetimo, u ožujku 2019. godine bebu staru dva mjeseca u okolici Đurđevca izgrizla je doga i teško je ozlijedila.

Nekoliko dana kasnije, u mjestu Ferdinandovac u Koprivničko-križevačkoj županiji doga je ugrizla 15-godišnjaka za lice. Dječaku su ustanovljene lakše ozljede te je pušten kući iz bolnice.

U slučaju kad pas ugrize čovjeka provode se tri klinička pregleda kroz vremenski period od 10 dana (prvoga, petoga i desetog dana) kako bi se utvrdio zdravstveni status psa prilikom ugriza i eventualni prijenos bolesti ugrizom na napadnutu osobu.

Vlasnicima slijedi prijava
Cijeli slučaj u Podmosorju potvrdila je i splitska policija. Kako nam je potvrdila i Antonela Lolić, iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske, u petak popodne oko 18 sati pri kraju mjesta Kučine, prema Žrnovnici, tri psa su usmrtila kravu,piše Jutarnji

Vlasnici pasa su evidentirani, te će protiv istih ići i odgovarajuća prijava.

Veterinar kao i veterinarska inspekcija izašli su na teren.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh