Region

“Moguće da Macron promijeni mišljenje o proširenju EU na Balkan”

Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da Hrvatska ima odgovornost da promoviše i podrži svoje susjede sa Zapadnog Balkana na putu reformi i približavanja EU, te je pozvao na redovne i sistematske samite EU – Zapadni Balkan svake dvije godine.

Andrej Plenkovic - Novilist.hr

“Samitom u Zagrebu želimo da signaliziramo drugim zemljama članicama da se sastanci sa ovim dijelom Evrope, koji nema drugu alternativu nego da kad sazriju uvijeti uđe u EU, održavaju svake dvije godine”, izjavio je Plenković.

Kako navodi “Tanjug”, Plenković na marginama ceremonije preuzimanja hrvatskog predsjedavanja Vijećem EU-a u Zagrebu nije stavio proširenje među prioritete i ciljeve Hrvatske, ali ga jeste izdvojio kao važnu temu i jasnu političku opredijeljenost Zagreba.

“Želimo da pomognemo našim susjedima i da ih podržimo u ispunjavanju uslova kako bi u godinama koje dolaze prošli put koji je Hrvatska prošla”, poručio je Plenković.

Hrvatski premijer, koji se ranije ove sedmice sastao sa predsjednikom Francuske Emmanuelom Macronom u Parizu, kaže i da vidi mogućnost da francuska pozicija iznijeta u oktobru o proširenju “bude promijenjena”.

“Macron je rekao da želi da samit u Zagrebu bude uspješan, a radi toga mora da dođe do napretka”, kazao je Plenković, uz ocjenu da u postojećoj politici proširenja već postoje dijelovi koji se odnose na pojedine francuske zahtjeve, poput reverzibilnosti procesa u slučaju izostanka reformi.

Također, rekao je da komesar Oliver Varhelyi radi na dijelovima koji bi mogli da donesu promjene u metodologiji pristupanja Uniji tako da se proces poboljša, bude konkretniji i transparentiniji.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh