Region

U Međimurju prikrili da je romsko dijete prvo rođeno u 2020.

Saborski poslanik romske nacionalne manjine u Hrvatskoj, Veljko Kajtazi, objavio je da je županijska bolnica u Čakovcu, zajedno s predstavnicima Međimurske županije, prikrila činjenice i obmanula javnost o prvorođenom djetetu ove godine u toj županiji, prenijeli su hrvatski mediji.

Veljko Kajtazi- Facebook

On tvrdi da su ignorisali romsko dijete koje je prvo rođeno kao i da su u medijima i na službenoj Fejsbuk stranici župana objavili fotografije župana, roditelja i djeteta rođenog kasnije istog dana, prenio je hrvatski portal “Index“.

“Neprijatno sam iznenađen viješću da je županijska bolnica u Međimurju, zajedno s predstavnicima Međimurske županije, prikrila činjenicu i obmanula javnost o prvorođenom djetetu u Međimurskoj županiji. Pitamo se zašto je prikrivena informacija o prvorođenom romskom djetetu i zašto je ova porodica preskočena u tradicionalnim medijskim objavama o prvorođenoj djeci? Bojite li se ksenofobičnih reakcija osoba kojima ne bi prijala informacija o prvorođenom romskom djetetu? Ima li u ovakvim i sličnim situacijama elemenata diskriminacije, kršenja ljudskih prava?”, objavio je Kajtazi na Fejsbuku.

On je dodao da očekuje javno izvinjenje odgovornih u što kraćem roku, ali ne očekuje da će situacija u Međimurju u 2020. biti bolja dok se odnos prema Romima ne promijeni i dok ne dobiju jednak tretman, poštovanje i uvažavanje ljudskog dostojanstva.

U razgovoru za N1 kazao je da mu se međimurski župan izvinio putem telefona, ali da očekuje i javno izvinjenje.

Direktor čakovečke bolnice rekao je da se dogodila komunikacijska greška, zbog koje su iz bolnice županiji dali pogrešne informacije o tome koja je beba prva rođena u 2020. godini.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh