Region

“Mi smo je gradili”: Imovina Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori da pripadne Rusiji

Potpredsjednik ruske Dume i predsjednik Ruskog opštenarodnog pokreta Sergej Baburin zatražio je da imovina Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori pripadne Rusiji jer su, kako tvrdi, sakralni objekti u srednjem vijeku građeni većinom ruskim novcem.

Manastir Ostrog u Crnoj Gori - Nezavisne.com

“Mnogi hramovi i manastiri u Crnoj Gori sagrađeni su ruskim novcem, posebno novcem dinastije Romanovih. Ruski carevi i rusko društvo davali su novac hramovima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a ne antiruskim vlastima današnje Crne Gore. Zbog toga zvanična Moskva treba da zahtijeva vraćanje imovine Rusiji. A ruski narod će odlučiti ko u Crnoj Gori treba tom imovinom da raspolaže,” rekao je Baburin.

Televizija Crne Gore prenosi da je Baburin zatražio i hrišćanske relikvije koje se nalaze u Crnoj Gori na Cetinju.

“Rusija je pozvana da štiti pravoslavlje, Rusija treba da zahtijeva od Podgorice povratak relikvija koje se nalaze na Cetinju – desnice Sv. Jovana Krstitelja i čestice Krsta Gospodnjeg, koje se tamo nalaze nezakonito, poslije njihove privremene evakuacije 1918. iz Petrograda. Ako je njihovo posjedovanje od strane Srpske pravoslavne crkve i moglo da se smatra bratskim činom, onda će njihova pljenidba od strane sadašnje rusofobske vlade biti vrhunac bezakonja i grijeha”, poručio je Baburin, prenosi “Srna”.

On je rekao da je u “Crnoj Gori jača antipravoslavna ofanziva usmjerena na konačno razdvajanje Srba i Crnogoraca”.

“Rusija treba da upita Beograd zašto je pasivan i čak sramno ćuti na takve drske, nasilne i nepravedne progone Srpske pravoslavne crkve”, pita se Baburin.

On ocjenjuje da je došlo vrijeme da zvanična Moskva prekine politiku “nemiješanja u tok historije”.

“Rusija mora prekinuti politiku nemiješanja u tok historije. Ako su bezbožne crnogorske vlasti odlučile da oduzmu od Srpske pravoslavne crkve njene hramove i pretvore ih u svoje državno vlasništvo radi buduće raspodjele religioznim organizacijama koje su po volji vlastima, onda je vrijeme da Rusija napravi konkretne korake”, zaključio je Baburin.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije je dan prije Nove godine u svom saopštenju navelo da “Crna Gora pokušava da uzurpira imovinu SPC”.

U saopštenju se tvrdi da su uvjereni u potrebu strogog poštovanja zakonitih prava kanonskih pravoslavnih crkava.

“Zanemarivanje njihovog mišljenja, uplitanje u istorijsku stvarnost, pokušaj uzurpiranja imovine, vještačko stvaranje uslova za razdvajanje vjernika praćeno je velikim problemima”, naveli su u ruskom ministarstvu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh