Region

Već 40 godina Božić se slavi u porodici Islamović: “Muslimanske sam vjere, a supruga mi je katolkinja”

Stan porodice Islamović na zagrebačkom Borovju nije teško pronaći. Balkon i unutrašnjost pršte od svjetlosti božićnih lampica već sredinom prosinca.

porodica Islamović- jutarnji

Za to je zaslužna Marijana, supruga poznatog rokera Alena Islamovića, koja već godinama sve ranije ukrašava kuću jer cijela obitelj naprosto obožava božićne ukrase. Primili su nas u svom toplom domu koji već odiše blagdanskom atmosferom, a pjevač, poznat po bezvremenim hitovima Divljih Jagoda i Bijelog Dugmeta, poput “Đurđevdana”, “Ružica si bila” i “Motori”, priznao nam je da se dekoracijama bavi najviše supruga.

– Na meni je samo da sve te ukrase doteglim iz garaže – smije se Alen.

Marijana nam otkriva da je oduvijek voljela Božić, kako zbog ukrasa, tako i zbog dobre atmosfere koja nastane kad se za stolom okupi cijela obitelj. U njihovom slučaju to su kćeri Una i Lara, Alenove mezimice, koje su već odrasle, udane žene i majke prekrasnih sinova Dina i Davida, a društvo im pravi i veseli pas Uno, uvjerljivo najveći “pozer” kad je u pitanju fotografiranje za Studio.

Kreativnost
– Nekada smo kuću kitili na Badnjak ili nekoliko dana ranije, prema tradiciji. Ali onda nam ju je bilo žao raskititi, činilo nam se da je to premalo vremena za uživanje u blagdanskoj čaroliji. Pa sam tako, malo po malo, počela kuću uređivati sve ranije i svima se to svidjelo – otkriva Marijana, dok mlađa kći Lara kroz smijeh kaže da pripreme za Božić u njihovoj obitelji traju “bar mjesec dana”.

Alen je islamske vjeroispovijesti, a Marijana katolkinja, no to ih nikada nije sprječavalo da slave sve blagdane zajedno. Oboje dolaze iz Bihaća u multikonfesionalnoj Bosni i Hercegovini, u kojoj se, kažu, u njihovoj mladosti nikad nisu pravile razlike među vjerama. Jedni bi druge ugošćavali u posebnim prigodama, poštivali tuđe običaje i družili se bez mržnje, a upravo to je poruka koju svojoj djeci usađuje i obitelj Islamović.

Fotografiramo ih pored obiteljskog bora, primjećujući da su svi ukrasi ove godine u bijelom tonu. Marijana kaže da svake godine promijeni “temu”, piše “jutarnji“.

– Nekad sam u zelenoj fazi, nekad imamo crvene ukrase, ma imam ih svih boja i oblika. Iskreno, ni sama ne znam koliko ih se skupilo svih ovih godina, a svako malo kupim nove jer prođem nekom trgovinom i nešto mi se svidi, pa ne mogu izdržati da ne kupim. Ove godine sam se odlučila za bijelu, a jako je popularan i lik Orašara, pa imamo dosta figurica Orašara – kaže Marijana. Lara kroz smijeh dodaje da je Orašar postao toliko popularan da “ćemo možda iduće godini kititi lutku, a ne jelku”. No, Marijana ne brine previše o trendovima. Uživa u svojoj kreativnosti kojom stvara jedinstvenu Božićnu bajku. Oduvijek je bila sklona uređenju interijera, pa je tako vlastoručno uredila sve nekretnine u kojima je par živio, kao i stanove svojih kćeri. Alen kaže da se u njene ideje ne miješa jer mu se sviđa sve što ona napravi.

35 koncerata
Zanimljivo je i kako se par upoznao. Alen je, otkrivaju nam, bio u ranim dvadesetima i tek je trebao postati velika jugoslavenska zvijezda, a Marijana je imala samo 16 godina. Roditelji su je prvi put pustili u noćni izlazak u grad, a ona je odmah srela rokera i planula je ljubav koja traje već gotovo četiri desetljeća. Štošta su u tom periodu prošli zajedno, a Marijana je vlastitu karijeru medicinske sestre žrtvovala kako bi se brinula o obitelji.

Alen je vrlo zaposlen, samo ovog ljeta imao je 35 koncerata, a češće je u automobilu nego doma. Traže ga posvuda, od Hrvatske i Bosne i Hercegovine, preko Srbije, Kosova, Albanije, ali i Slovenije, Švicarske, Njemačke… Baš u vrijeme našeg posjeta spremao se krenuti za Nürnberg, gdje je dan kasnije imao veliki koncert. Već se priprema i za novogodišnji spektakl na glavnom trgu u Somboru, a u pripremi je još barem desetak koncerata u narednom razdoblju. Omiljen je gost i na motorističkim skupovima diljem bivše države. Zbog toga je Marijana često ostajala doma s djecom, ali nikad nije požalila zbog te odluke.

– Božić gotovo uvijek slavimo zajedno, Novu godinu baš i ne. Alen često ima novogodišnje gaže i to je normalno u životu glazbenika. Tako će biti i ove godine. Ja ću za Novu godinu najvjerojatnije s kćerima i prijateljicama otići u našu kuću u Bihaću. Nekada sam znala pratiti Alena na njegovim koncertima, ali ovog puta mi je to prenaporno s obzirom na udaljenost, a i odmah bismo se vraćali, pa mi se nije dalo ići. Ali, znali smo često ići zajedno, pa smo i tulumarili. Sada više nismo toliko u godinama za to, ako zatulumarimo, oporavljamo se tri dana… – objašnjava veselo Marijana.

Roker Alen, naime, proteklih se godina okrenuo zemlji koju je Marijana naslijedila u Bihaću. Tamo su, kao što smo pisali, napravili dvije velike plantaže lješnjaka, koji polako počinju davati plodove. Islamović nam objašnjava da je glazba njegov život i ljubav, ali sve radije vrijeme provodi na plantaži. Obitelj tako živi na relaciji između Bihaća i Zagreba, a dok supruga voli život na Borovju, Alen bi svako malo htio u Bihać, gdje se osjeća najopuštenije.

Recept za puricu
– Tamo imamo kuću u kojoj možemo primati društvo, a tu je i Alenov teniski centar u kojem se uvijek nešto događa. On bi stalno nešto radio oko kuće i na zemlji, jako je marljiv i to ga izuzetno veseli, a i zna puno toga. Kad je krenuo s lješnjacima, svi smo mu govorili da o tome ne zna ništa, a on se bacio na knjige, proučio sve što se moglo i sada zna gotovo sve što je potrebno za uspješan uzgoj – Marijana hvali svog supruga i dodaje da unuk Dino najviše voli jednu čokoladu s lješnjacima jer su ga uvjerili da se radi od lješnjaka obitelji Islamović.

Ova će godina u obitelji ipak biti malo drugačija nego prethodne. Kći Lara, simpatična djevojka koja oca često prati na društvenim događanjima, rodila je prije šest mjeseci i nedavno se udala, pa se prvi put želi iskazati kao udana, obiteljska žena. Zbog toga će obiteljski ručak biti u stanu njezine obitelji, a već se zna da će to svakako biti pečena purica s mlincima po tradicionalnom receptu.

– Stalno me zove da joj dođem pokazati kako se priprema purica. Ovih dana idem kod nje da utanačimo recept. Rekla sam joj, pa daj da ja ispečem puricu i donesem, ali za to nije htjela ni čuti. Kaže, nije to isto, želi ju ona sama pripremiti – otkriva Marijana. A kada završi obiteljski ručak, Marijana i Alen imat će svoju proslavu. Možda odu do prijatelja koji organiziraju feštu u jednom caffe baru, a možda, otkrivaju nam, i ostanu doma, u lijepo osvijetljenom stanu, uživajući u miru svoje blagdanske priče.

I baš kad bi netko pomislio da je možda ipak prerano za ukrase, napuštamo dom ove skladne obitelji, a na izlazu iz zgrade dočekuje nas prizor koji nas razuvjerava u to. Počeo je padati prvi ovogodišnji zagrebački snijeg.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh