Region

Kolindi Grabar Kitarović ukupna pobjeda u dijaspori, izdominirala u BiH

Aktualna predsjednica i HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar-Kitarović osvojila je u prvom krugu predsjedničkih izbora najveći broj glasova u inostranstvu 54,30 posto, Miroslav Škoro dobio je 34,26 posto, a Zoran Milanović 5,84 posto.

No image - Haber.ba

Za nju je u inostranstvu glasao 21.221 birač, Škoru je zaokružilo njih 13.378, a Milanovića 2277, pokazuju privremeni neslužbeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva (DIP), u koje još nisu pristigli prekooceanski glasovi birača iz Argentine, Brazila, Čilea, Kanade i SAD-a.

Glasalo se u 47 zemalja, a Kolinda Grabar-Kitarović je najveći broj glasova dobila u njih 15, dok u Rusiji i Holandiji dijeli isti broj glasova s Milanovićem, koji je pobijedio u 14 država.

Škoro je najviše glasova osvojio u 11 zemalja, među ostalim u Njemačkoj gdje je za njega glasalo 55,43 posto birača (4690 glasova). Grabar-Kitarović je dobila 33,66 posto (2848 glasova), a Milanović 3,87 posto (328 glasova).

Kolinda Grabar-Kitarović je dominantno pobijedila u Bosni i Hercegovini, gdje je osvojila 66,61 posto glasova, odnosno 16.417 glasova. Škoro je dobio 25,47 posto (6728 glasova), a Milanović 4,58 posto (1131 glas).

Od ostalih susjednih zemalja Grabar-Kitarović je najveći broj glasova dobila u Crnoj Gori i Italiji, dok je Milanović pobijedio u Sloveniji i Srbiji, a Škoro u Mađarskoj.

U Indoneziji se vodila mrtva trka pa su pobjedu s po dva glasa podijelili Milanović, Škoro i Dario Juričan, koji je, pak, pobijedio u Rumunjskoj, gdje su za njega glasala četiri birača. Milanović je ondje dobio tri, Škoro dva, a Grabar-Kitarović jedan glas, prenosi “Index“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh