Region

Hrvati su odlučili: U drugom krugu biraju između Kolinde i Milanovića

Aktuelna predsjednica Hrvatske i kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović, te bivši premijer i kandidat SDP-a Zoran Milanović idu u drugi krug predsjedničkih izbora.

No image - Haber.ba

Ovo je jasno nakon posljednjih zvaničnih rezultata koje je objavilo Državno izborno povjerenstvo. Tako je Zoran Milanović nakon 98 posto obrađenih biračkih mjesta osvojio 29,5 posto ili 544.862 glasova, dok je Kolinda Grabar-Kitarović osvojila 26,7 posto ili 493.195 glasova.

Miroslav Škoro je bio trećeplasirani i osvojio je nemalih 24,4 posto ili 451.113 glasova, uglavnom u Slavoniji gdje je uzdrmao bazu HDZ-a.

Prema podacima DIP-a, na izbore je izašlo 1.835.136 osoba s pravom glasa ili oko 51 posto od ukupnog biračkog tijela u Hrvatskoj i inozemstvu.

Drugi krug predsjedničkih izbora održat će se u nedjelju, 5. januara 2020. godine.

Idemo u drugi krug, ali ne idemo u rat jer su ratovi gotovi. idemo u civilizovanu utakmicu u kojoj će pobijediti bolji, a vjerujem da sam to ja. Hrvatska je podijeljena, ali možemo se složiti samo ako razgovaramo“, rekao je Milanović u govoru nakon objavljenih rezultata.

Građani Hrvatske i državljati te zemlje u BiH i regiji danas su birali šefa države između 11 kandidata, a pored Grabar-Kitarović i Milanovića sreću su okušali spomenuti Škoro, Nedjeljko Babić (HSSČKŠ) – sa 0,16 posto, Ante Đapić (DESNO) – sa 0,21 posto, nezavisni Dario Juričan – sa 4,54 posto i Mislav Kolakušić – sa 5,86, Dejan Kovač (HSLS) – sa 0,95 posto, nezavisna Dalije Orešković – sa 2,89 posto, Katarina Peović (RF) – sa 1,12 posto i Ivan Pernar (SIP) – sa 2,33 posto glasova.

Državljani Hrvatske u Bosni i Hercegovini najveće su povjerenje poklonili Kolindi Grabar-Kitarović sa više od 65 posto glasova. Iza nje najveće povjerenje dobio je Miroslav Škoro sa 26 posto glasova, a Milanović je osvojio malih 4 posto glasova.

U BiH se glasalo na 44 lokacije koje su se nalazile u sjedištima diplomatsko-konzularnih redstavništava u Sarajevu, Mostaru, Banja Luci, Tuzli, Zenici, Livnu i Vitezu.

Pravo glasa u našoj zemlji imalo je skoro 100 hiljada državljana Hrvatske, piše “Klix“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh