Region

Radnica u banci “ojadila” klijente: Skidala im novac sa računa da bi vratila kredit

Glavna blagajnica u vršačkoj ekspozituri jedne banke u Vršcu V. D, punih devet godina skidala je novac sa računa klijenata, uzimala ga za sebe i njima popunjavala rupe u kućnom budžetu, a ukupno je uzela 93.000 eura i 777.584 dinara.

Policija - Ilustracija/Nezavisne.com

Modus operandi svih ovih godina blagajnici je bio isti: čim bi skinula novac sa nečijeg računa i uzela ga za sebe, sa računa nekog drugog klijenta bi skidala isti iznos i uplaćivala ga na onaj s kojeg je prethodno skinula sredstva. Osim činjenice da ni banka, ni klijenti ovakav način poslovanja nisu otkrili gotovo deceniju, slučaj postaje interesantniji ako se u obzir uzme da je optužena novac skidala uglavnom sa računa rodbine i prijatelja, ali i da njen suprug i njihovo troje djece nisu znali ništa o ovome, piše “Srpskainfo“.

Nezakonite radnje blagajnice otkrivene su sasvim slučajno – jedan od klijenata sa čijeg je računa skinut novac primijetio je to dok je ova radnica banke bila na godišnjem odmoru, odnosno kada ona nije bila u prilici da ‘dopuni’ njegov račun. Kako se ovaj klijent požalio banci da mu na računu nedostaje dio novca, zaposleni u Odjeljenju za kontrolu mreža počeli su da istražuju.

Postupak protiv blagajnice pokrenulo je Odjeljenje za borbu protiv korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu, tereteći je za krivično djelo zloupotrebe službenog položaja odgovornog lica u produženom trajanju.

Poslije dvodnevnog policijskog zadržavanja, na saslušanju u tužilaštvu prije tri dana, blagajnica je priznala da su navodi naredbe o sprovođenju istrage protiv nje tačni. Prihvatila je predlog postupajućeg tužioca da zaključe sporazum o priznanju po kojem bi joj bilo izrečeno dvije godine zatvora, najmanja kazna koju zakon predviđa za ovo krivično djelo. Osumnjičena je sporazumom obavezana i da novac koji je uzela vrati banci u periodu od godinu dana. Konačnu odluku o presudi, ipak, daće Viši sud, koji treba da prihvati nagodbu tužilaštva i osumnjičene.

Iznos novca koji je V. D. skidala sa računa klijenata bio je različit. Nekada bi to bilo 1.000 eura, 4.340 eura, 9.130 eura. Najviši iznos koji je skinula sa računa jednog klijenta bio je 23.830 eura. Oštetila je ukupno desetak klijenata. Blagajnica je na saslušanju kazala da je novac sa računa uzimala kako bi poboljšala finansijsku situaciju porodice. Objasnila je da ima troje dece koja su studirala, da je suprug zatvorio privatnu firmu koja je do tada dobro radila, kao i da je imala kredit koji je vraćala.

Rekla je da nije sav novac koji se navodi u kivičnoj prijavi skidala odjednom, nego dio po dio. Koliko je novca tačno skinula, nije znala da kaže.

Banka je, nezvanično se saznaje, po otkrivanju nezakonitih radnji obeštetila svoje klijente, a osumnjičena je vratila 23.930 eura.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh