Region

Kritika iz Beograda: Vučićeva čestitka Handkeu dokaz odanosti zločinačkom režimu

“Pohvale predsjednika države piscu, koji se tretira kao naš i stavlja uz Ivu Andrića, po svojoj snishodljivosti, uvreda su za Srbiju i njenu kulturu”.

Aleksandar Vučić - Tanjug.rs

Građanski demokratski forum iz Beograda ocijenio je da je čestitka Aleksandra Vučića dobitniku Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu dokaz njegove privrženosti politici režima Slobodana Miloševića.

Ugledni Nobelov komitet možda nije morao da uzme u obzir odnos Petera Handkea prema ratovima u bivšoj Jugoslaviji i njegovu podršku zločinačkom režimu Slobodana Miloševića, mada je trebalo, ali hvalospjevi koje je Aleksandar Vučić izrekao nobelovcu, dokazuju strast s kojom je Vučić učestvovao u pogubnoj politici Srbije devedesetih“, kažu u Građanskom demokratskom forumu.

Dodaju kako potpuno amoralan odnos pisca prema tiranskoj vlasti Miloševića, Vučić vidi kao “neprikosnovenu moralnu odliku i dostojanstvo” i time se zajedno sa Handkeom srozava ispod svakog morala i dostojanstva, istovremeno potvrđujući ideološku bliskost sa Miloševćem.

Pohvale predsjednika države piscu, koji se tretira kao naš i stavlja uz Ivu Andrića, po svojoj snishodljivosti, uvreda su za Srbiju i njenu kulturu“, zaključili su iz GDF-a.

Podsjećamo predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je čestitao negatoru genocida u Srebrenici Peteru Handkeu dobijanje Nobela za književnost kazavši kako Srbi sada uz Ivu Andrića imaju dvojicu nobelovaca, prenose “Vijesti“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh