Region

Prvi čovjek Skoplja: Zašto Sjeverna Makedonija ne slavi Božić kad i cijeli svijet?

Gradonačalnik Skoplja Petre Šilegov izjavio je, poslije negativnog odgovora Makedonske pravoslavne crkve, da i dalje smatra da pravoslavni vjernici u Sjevernoj Makedoniji treba da velike hrišćanske praznike, kao što su Uskrs i Božić, slave zajedno sa pripadnicima katoličke i protestantske zajednice.

“Prema hrišćanstvu ne slave se datumi, već bog. Datumi su irelevantni. Ja vjerujem da velike praznike treba da slavimo zajedno. U šta vjerujete, u datume ili u Gospoda? To je pitanje koje treba svako da postavi sebi”, rekao je Šilegov i dodao da se osim Sjeverne Makedonije, još se samo Srbija i Rusija pridržavaju julijanskog kalendara, prenio je portal “Faktor“.

Ja nemam namjeru da da se raspravljam sa MPC ili sa Sinodom, svako ima svoje mišljenje, rekao je Šilegov.

Šilegov je prošle sedmice na konferenciji za novinare povodom novogodišnjeg ukrašavanja glavnog grada Sjeverne Makedonije pozvao Makedonsku pravoslavnu crkvu da proslavlja Božić po gregorijanskom, a ne po julijanskom kalendaru.

Šilegov je rekao da je to u interesu građana jer novogodišnji programi nisu interesantni za građane i nema praznične atmosfere poslije Nove godine, odnosno u periodu do 7. januara, kada pravoslavci slave dan Hristovog rođenja.

Zašto MPC ne bi promijenila datum, pa da slavimo Božić kao cijeli svijet, rekao je skopski gradonačelnik.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh