Region

Upozorenje seizmologa: “Serija potresa može da traje i do dva mjeseca, albanski zemljotres je početak”

Zemljotres koji je jutros pogodio Albaniju, a koji se snažno osjetio i u Crnoj Gori, jedan je od najjačih zabilježenih pored onog iz 1979, kazala je načelnica u Zavodu za seizmologiju Jadranka Mihaljević i dodala da ne može da se procjeni da li bi narednih dana epicentar mogao biti i u Crnoj Gori.

Zemljotres u Albaniji - Tanjug/AP

Generalno ne bi trebalo… jedino da dođe do nekih pomjeranja duž Jadrana, ali to u ovom trenutku ne možemo da procijenimo – kazala je Mihaljević za podgoričke medije. Kako je dodala, u ovom trenutku nema podataka u eventualnoj materijalnoj šteti u Crnoj Gori.

Ona je navela da je zemljotres ove jačine mogao da izazove pukotine na slabijim objektima, ali da tačne podataka nema bez izlaska na teren.

Jadranka Mihaljević je dodala i da nakon ovako jakog zemljotresa serija potresa može da traje čak i do dva mjeseca, kao i da se intenzivniji potresi, odnosno takozvano smirivanje tla očekuju narednih dana. Ona je dodala da je ovom potresu u Albaniji prethodilo nekoliko slabijih.

Zemljotres od 21. septembra koji je iznosio 5,8 po Rihteru bio je uvod u aktivaciju seizmogene zone. Tlo i dalje radi – rekla je Mihaljevićeva. Ona je rekla da je zemljotres koji je jutros pogodio Albaniju, a koji se snažno osjetio i u Crnoj Gori, jedan od najjačih registrovanih poslije onog iz 1979. godine.

Međutim, pored onih koje smo zabilježili savremenim spravama postoje mnogi historijski podaci, čak i na području Drača, o vrlo jakim zemljotresima. Tako recimo u Draču postoji arena koja je srušena i naknadno otkopana i svjedoči nam o efektima ranijih razornih zemalja – istakla je Mihaljevićeva, piše “Republika“.


NAPOMENA: Video materijali objavljeni u ovom tekstu postavljeni su na globalnim internet servisima za javno i besplatno dijeljenje video materijala. Oni nisu vlasništvo portala Haber.ba i portal Haber.ba ne odgovara za njihov sadržaj i autorska prava.

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh