Region

Vučić pred odlazak u Rusiju i sastanak s Putinom: “Nije nam lako zbog špijunske afere”

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da Srbiji “nije lako” zbog izbijanja afere nakon što je objavljen snimak ruskog obavještajca sa srpskim potpukovnikom u penziji. Ali koju alternativu smo imali nego da izađemo u javnost, upitao je Vučić.

Aleksandar Vučić - Tanjug.rs

Aleksandar Vučić je za njemački “Spiegel” izjavio da ni ne razmišlja da odustane od putovanja u Rusiju i od razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, piše “Klix“.

Vučić je u intervjuu za ovaj medij tako odgovorio na pitanje da li odustaje od susreta sa ruskim predsjednikom, nakon objavljivanja informacije “da je ruski obavještajac špijunirao srpsku vojsku”, i dodao da Srbija želi da sa Rusijom produbi dobre i prijateljske odnose.

Naravno da nam nije lako ono što se upravo desilo. Ali koju alternativu smo imali nego da izađemo u javnost. Moramo zaštititi našu zemlju“, rekao je predsjednik.

Upitan da li je bilo potrebno, i pored upozorenja iz Brisela, potpisati sporazum sa Euroazijskom unijom, Vučić je rekao da Srbija nije postala članica te unije, već je samo potpisala privredni sporazum i sporazum o slobodnoj trgovini, kako bi sir, jogurt, konjak mogla prodavati u Rusiji.

Čim, odnosno ako uopšte, pristupimo EU, taj sporazum će postati bespredmetan“, ukazao je Vučić dodajući da i predsjednik Rusije zna da je taj sporazum vremenski ograničen.

Na pitanje da li, kada se sastaje sa Putinom ili Medvedevom, govori i o “zaposjednutom” Krimu ili istočnoj Ukrajini, Vučić je odgovorio – “naravno da ne”.

Ja dolazim iz jedne veoma male zemlje i bavim se samo našim interesima. Vi Nijemci možete sa njima o tome da pričate. Kada se sastanem sa kancelarkom Angelom Merkel, onda govorimo o tome da kupite naše jabuke i kruške“, objasnio je Vučić.

Vučić je rekao da projekat “mini-šengena” spada u najbolje što se dogodilo u ovom regionu u posljednje tri decenije.

Nema ratova, nema ubijanja, već umjesto toga jednu vrstu Skandinavije za siromašne. Možemo postati motor rasta za Evropu“, uveren je on.

Upitan da li i Kosovo treba da bude dio tog projekta, Vučić je odgovorio da u Prištini ne znaju šta žele.

Vjerovatno budući premijer Albin Kurti djeluje kao da želi da se postavi kao vođa ‘velike Albanije’. Kosovo sebe shvata kao državu, ali mi to ne vidimo tako. Međutim, možemo da zajedno radimo izvrsne poslove“, rekao je predsjednik Srbije.

Na konstataciju da je Kurti najavio zaoštravanje kursa prema Srbiji, i pitanje da li ga je upoznao, Vučić je podsjetio da je Kurti njegovu maloljenu kćerku uvrijedio i preporučio joj da traži Albanca za budućeg muža.

‘Nauči da se ponašaš, budalo’, odgovorio sam mu. Ono što se pitam jeste zašto je Zapad 2008. priznanjem Kosova otvorio Pandorinu kutiju“, rekao je Vučić.

Što se rješenja sa Prištinom tiče, Vučić je potvrdio da su njegovi stavovi “neoštri” jer želi da sačuva mogućnost kompromisa.

Na kraju intervjua Vučić je, upitan šta znači njegova izjava da želi sa Peterom Handekom u Beogradu da proslavi njegovu Nobelovu nagradu, rekao:

Handke je fantastičan čovjek, koji se branio zajedno sa nama u veoma teškoj fazi u kojoj je bila naša zemlja. Mi smo mu od srca zahvalni. Puno je učinio za Srbiju.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh