Region

Kremlj: Ne mogu se narušiti odnosi sa Srbijom uprkos špijunskoj aferi

Kremlj je saopštio da ništa ne može da naruši odnose između Ruske Federacije i Srbije uprkos tome što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić otvorio istragu o video snimku, na kom navodno ruski obaveštajac podmićuje „srpskog agenta“, izvještava Rojters.

No image - Haber.ba

„Odnosi sa Srbijom su partnerski, bratski. Ništa ne može utjecati na to“, rekao je za Rojters portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Predsjednik Vučić sastao se danas sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan Harčenkom nakon jučerašnjih reakcija javnosti na objavljivanje spomenutog video snimka.

Jedna od tema sastanka bila je priprema radne posjete predsjednika Vučića Ruskoj Federaciji 4. decembra 2019. i njegovog razgovora sa predsjednikom Putinom, saopšteno je iz Predsjedništva.

Iz Predsjedništva je najavljeno i da će o svemu ostalom Vučić obavjestiti javnost u toku dana.

Iz službe za odnose s medijima ruskog ambasadora je za N1 saopšteno da je sastanak s predsjednikom Srbije planiran još prije nekoliko nedjelja.

Vučić je za danas, 21. novembar, povodom slučaja objavljenog snimka, zakazao sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Kako je sve počelo?
Bezbjednosno-informativna agencija (BIA) je Radio-televiziji Srbije (RTS) potvrdila autentičnost snimka objavljenog na društvenoj mreži Jutjub (YouTube) 17. novembra u kom se vidi susret dvojice muškaraca na parkingu, odakle obojica odlaze do automobila jednog od njih. Čovjek koji se u opisu navodi kao „ruski obavještajac” daje plastičnu kesu „srpskom agentu”, koji tu kesu ostavlja u parkiranom automobilu.

Oni zatim odlaze u obližnji kafić, nakon čega se rastaju. Kada muškarac, označen u opisu videa kao „srpski agent”, nakon sastanka ode do svog automobila i otvori plastičnu kesu koju je dobio, u njoj nalazi kovertu sa novcem.

Načelnik Uprave za analitiku Bezbjedonosno-informativne agencije (BIA) Relja Željski je za RTS potvrdio da je na snimku ruski obavještajac.

Reakcije vlasti Srbije
Najviši državni zvaničnici reagovali su na objavljivanje spomenutog snimka.

Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je za list „Blic” da se Vojno-bezbjednosna agencija, po nalogu predsjednika Vučića, bavi ovim slučajem.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je za novinsku agenciju Tanjug da je „situacija ozbiljna“, kao i da očekuje da Vučić pozove i okupi „sve šefove obavještajnih i kontraobavještajnih službi, kao i načelnika generalštaba Vojske Srbije”.

RSE je 18. novembra objavio priču o ovom video snimku. Video, prema analizi koju je dao Christo Grozev, novinar Bellingcat istraživačke otvorene platforme, prikazuje zamjenika ruskog izaslanika odbrane u Srbiji, inače pripadnika Ruske vojno obavještajne službe (GRU).

Grozev je naveo da je u pitanju Georgi Kleban (Georgy Viktorovich Kleban), kao i da je njegov identitet utvrdio putem alatke za upoređivanje lica „Microsoft Azure”.

Kako je u Ministarstvu spoljnih poslova potvrđeno za “RSE“, Georgi Kleban je bio na poziciji pomoćnika izaslanika odbrane pri Ambasadi Rusije u Beogradu, ali je sa te pozicije odjavljen u junu 2019. godine.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh