Region

Pogledajte ‘mrcinu od ciklone’ koja je uzrokovala nezapamćeno nevrijeme, na udaru i Istra

Policijska uprava splitsko-dalmatinska do utorka poslijepodne zabilježila je oštećenja na oko 15 vozila, nastala uslijed pada stabala, grana i naleta ostalih predmeta.

No image - Haber.ba

Obzirom da se krajem dana očekuju još jači udari vjetra, savjetuju građanima da, ukoliko je moguće, vozila parkiraju na zaštićenim mjestima kako bi izbjegli mogućnost oštećenja, budu oprezni u prometu te da u slučaju jakog vjetra ne izlaze iz domova ukoliko ne moraju. Tijekom dana cikona je zahvatila i sjeverni Jadran. U istarskim gradovima more se izlilo na rive, prenosi tportal.

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za danas u sklopu Meteoalarma crveno upozorenje za područje Dalmacije, gdje se očekuje vrlo jako i olujno, navečer mjestimice i jako olujno jugo, s udarima vjetra i do 130 km/h. Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima.

Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu.

‘Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo građane da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu’, stoji u objavi Ravnateljstva za civilnu zaštitu.

Satelitska snimka ciklone

Pogledjate koja mrcina od ciklone trenutno u Sredozemlju. Centar se premješta prema sjeveru. Do kasne večeri jugo je i kod nas u Istri!SATELIT www.istramet.hr/satelitske-snimke

Gepostet von IstraMet am Dienstag, 12. November 2019

Izdano je i narančasto upozorenje za područje Istarske, Primorsko – goranske i Ličko – senjske županije, gdje se očekuje mjestimice obilna kiša, s količinom oborine i do 40-60 mm. Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu, moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže.

Rabac…uhhhhhh!!!!! Video: Nino Stucin

Gepostet von IstraMet am Dienstag, 12. November 2019

Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Budite oprezni u prometu jer su prisutni opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima.

Za sutra, 13. studenog 2019. je također najavljeno vrlo jako i olujno, mjestimice i jako olujno jugo s udarima vjetra i do 120 km/h. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom. Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina.

Prema izvješću Hrvatskog autokluba, zbog jakog vjetra samo za osobna vozila otvorene se:autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica (bilazak za ostala vozila je državnom cestom (DC3) kroz Gorski kotar), brza cesta Solin-Klis (DC1). Mokri su i skliski kolnici u većem dijelu zemlje, a na cestama u gorju i duž Jadranske magistrale (DC8) mogući su odroni. Pojačan je promet na gradskim prometnicama i obilaznicama, a zastoji su povremeno na dionicama cesta gdje traju radovi.Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima ne cestama.

U Dalmaciji puše najjače jugo ove godine. Dramatično je u Omišu, gdje se na glavnoj gradskoj plaži more ‘diglo’ sve do plažnih objekata, Poljički trg je poplavljen, Cetina se izlila, piše Slobodna Dalmacija.

Trajekt zbog jakog juga ima problema sa pristajanjem ??Video: Anđelo Miklić

Gepostet von HR Vrijeme am Dienstag, 12. November 2019

Kako doznaje Slobodna, vatrogasci dežuraju i kraj Doma mladih zbog opasnosti od pada fasade.

Uslijed jake kiše oko podne komadi fasade počeli su padati sa sjeverne strane zgrade, tik pred ulaz u školu, a sva sreća da nikog nije bilo u tom trenutku na stepenicama. Poslijepodne u toj školi neće biti nastave.

Dubrovnik je poznat po izuzetno snažnim udarima juga i velikih valova koje prouzrokuje, no Dubrovčani ovako jugo ne pamte od 1992. godine. Upravo stoga su i iz Grada Dubrovnika izdali upozorenje za svoje sugrađane, javlja portal Morski.hr.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh