Region

Nova pravila iz EU za zapadni Balkan: Đukanović otkrio detalje sastanka sa Mogerini

Zapadni Balkan potreban je Evropskoj uniji i važno je da u Briselu ne posustaje optimizam da je budućnost regiona u toj zajednici, ocijenio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

Mogherini sa liderima zemalja Zapadnog Balkana - Twitter

Đukanović je istaknuo da su se na sinoćnjem sastanku u Briselu, koji je za lidere zapadnog Balkana priredila visoka predstavnica EU za vanjske poslove i i sigurnosnu politiku Federika Mogerini (Federica Mogherini), čule ocjene da su posljednje odluke EU razočaravajuće i da su na neki način ugrozile vjerodostojnost politike prema zemljama regiona, piše “Srna”.

On je rekao da je na sastanku usaglašen stav da takva politika prema zapadnom Balkanu nije u najboljem evropskom interesu sa stanovišta regiona, saopšteno je iz kabineta predsjednika Crne Gore.

Mi nismo samo zemlje Balkana nego i evropske zemlje, koje, samim tim, imaju potrebu i mogućnost da govore o perspektivi naše zajedničke evropske kuće – istaknuo je Đukanović i dodao da su zemlje Zapadnog Balkana riješene da i dalje teže onome što je evropski sistem vrijednosti.

“Večernje novosti” objavile su jučer da će Brisel zemljama regiona koje žele da postanu dio evropske porodice, najvjerovatnije na sljedećem samitu EU – zapadni Balkan u maju, servirati nova pregovaračka pravila o pristupanju.

U igri je trenutno više modela, a svaki ide u pravcu da zemljama kandidatima, umjesto proširenja, bude ponuđena neka vrsta privilegiranog partnerstva s EU, tačnije ekonomska integracija bez formalnog članstva.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh