Region

Bivša ambasadorica BiH želi Erdogana poslati pred međunarodni kazneni sud

Željana Zovko, bivša ambasadorica BiH u Španiji, Frsncuskoj i Italiji, te sadašnja zastupnica u Evropskom parlamentu u ime Hrvatske, održala je govor na plenarnoj sjednici u Strasbourgu u sklopu rasprave o vojnim operacijama Turske u sjeveroistočnoj Siriji i njihovim posljedicama.

Željana Zovko - Fena.ba

Tokom govora Zovko je naglasila kako nije dovoljno zamrznuti sredstva za civilno društvo kojeg Turska treba više, nego snažna i moralna opomena. Svi oni koji čine pokolj i etnički raseljavaju stanovništvo moraju odgovarati pred međunarodnim kaznenim sudom, zaključila je Zovko.

U nastavku prenosimo govor zastupnice Zovko u cijelosti:

Izuzetno je teško i emotivno govoriti o ovome što Turska čini s obije strane svoje granice, toliko godina nakon velikih masakra koji su se dešavali na zapadnom Balkanu i nakon vijesti koju smo primili da neće biti dalje mira i stabilnosti na području u kojem Turska itekako ima svoj snažan utjecaj.

Zamrznuti sredstva nije dovoljno, mi možemo kazniti samo civilno društvo, Turskoj za to ne trebaju sredstva, Turskoj treba jaka i moralna opomena da ovo što čini nije dobro.

Ovo što čini nije moralno dobro, Erdogan mora odgovarati pred međunarodnim krivičnim sudom.

Svi oni koji čine masakr i etnički raseljavaju stanovništvo nakon što je to isto učinjeno u Srebrenici i u Vukovaru i htjelo biti učinjeno u Bihaću, moraju biti odgovori pred onima koji će im suditi, znači međunarodni krivični sud mora biti uspostavljen za zločine koje oni čine, piše “Dnevnik“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh