Region

Mladi iz Hrvatske odali počast žrtvama genocida

Oko 450 mladih, članova Vijeća bošnjačke nacionalne manjine iz Zagreba, danas je, pod motom „Da se nikad ne zaboravi“, povodom obilježavanja 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, 13. put posjetilo Memorijalni centar Potočari.

Potočari - Avaz

Položili su cvijeće na spomen-obilježje, odali počast svim žrtvama genocida, posjetili Muzej holandskog bataljona, biblioteku i druge sadržaje ovog memorijala, a gledali su i dokumentarni film o dešavanjima u Potočarima u julu 1995. godine.

Pokrovitelj do sada 13. konvoja posjete mladih i njihovih prijatelja Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Hrvatske Memorijalnom centru je Grad Zagreb, koji redovno iz Zagreba isprati gradonačelnik Milan Bandić.

Sedamnaestogodišnji Benjamin Fejzić iz Zagreba kaže da je ovo njegova treća posjeta Memorijalnom centru i da će ubuduće redovno dolaziti na ovo tužno mjesto, puno bijelih nišana. Rekao je da svojim vršnjacima prenosi utiske sa svake posjete.

Mihaela Karla-Palić kaže da prvi put boravi u Potočarima i da će uvijek dolaziti kada joj se ukaže prilika. Zaključila je da je u ovoj tužnoj dolini teško govoriti i ovdje treba samo šutjeti jer šutnja govori sve.

Stela Ros iz Splita dolazi drugi put i, kako kaže, svaki dolazak ovdje kod nje izaziva druge emocije i da se u svoj grad vraća s puno tuge. Nakon polaganja cvijeća na spomen-obilježje, članovi Udruge domovinskog rata u ovom kompleksu posjetili su i spomen-obilježje Ivanu Hrenu, pripadniku Armije Republike BiH, prenosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh