Region

Turski predsjednik od sutra u dvodnevnoj posjeti Srbiji

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan boraviće od sutra u dvodnevnoj posjeti Srbiji, tokom koje je predviđen trilateralni samit Srbije, BiH i Turske, te polaganje kamena temeljca za auto-put Beograd-Sarajevo.

Aleksandar Vučić i Recep Tayyip Erdogan - Arhiv / Tanjug

Svečani doček Erdogana predviđen je u 12.30 časova ispred Palate Srbije u Beogradu, a razgovor sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u 13.00 časova.

Prema protokolu posjete, sjednica Visokog savjeta za saradnju Srbije i Turske, kojoj će prisustvovati Vučić i Erdogan, biće održana u 14.00 časova.

Izjave za medije Vučića i Erdogana i ceremonija razmjene potpisanih bilateralnih dokumenata predviđeni su u 15.00 časova.

Srpsko-turski poslovni forum, na kojem će se obratiti Vučić i Erdogan, biće održan u 16.00 časova.

Drugog dana posjete, Vučić i Erdogan biće domaćini na trilateralnom samitu Srbije, BiH i Turske, na kojem će učestvovati članovi Predsjedništva BiH.

Trilateralni samit biće održan u Palati Srbije sa početkom u 13.05 časova, a zajedničke izjave za medije predviđene su u 13.45 časova.

Vučić, Erdogan i članovi Predsjedništva BiH u 16.00 časova prisustvovaće ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo u Sremskoj Rači.

Početak radova na auto-putu Beograd-Sarajevo svečano će biti ozvaničen deset mjeseci od potpisivanja komercijalnog ugovora za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju dionica saobraćajnice u koju će biti uloženo 250 miliona evra.

Prema podacima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, ovaj auto-put gradiće se u dva pravca Bijeljina – Sremska Rača (granica sa BiH) – Kuzmin dužine oko 18 kilometara i Požega – Kotroman (granica sa BiH) dužine oko 60 kilometara.

Za pripremu planske, projektne i tehničke dokumentacije i izvođenje radova na dionici Sremska Rača-Kuzmin predviđeno je 225 miliona evra, a za za dionicu Požega-Kotroman 25 miliona evra. Projekat će se finansirati iz zajma turske Eksim banke i budžeta Srbije.

Pripremni radovi na izgradnji mosta na Savi u Sremskoj Rači, na dionici auto-puta Kuzmin-Sremska Rača, počeli su krajem avgusta. Dionica je projektovana kao klasičan autoputni profil sa dvije vozne i jednom zaustavnom trakom za svaki smijer vožnje i srednjim razdjelnim pojasom, za brzinu od 130 kilometara na čas.

Dionica auto-puta od Kuzmina do Sremske Rače projektuje se kao dio budućeg autoputnog pravca prema Bijeljini.

Glavni objekat na trasi auto-puta je most preko rijeke Save kod Sremske Rače dužine oko 1,3 kilometara. Pored mosta predviđena je i izgradnja graničnog prelaza.

Dionica autoputa Požega-Užice-Kotroman (granica sa BiH) sa Koridorom 11 povezuje se u Požegi, a od Požege preko Moravskog koridora se povezuje u Pojatama sa Koridorom 10, piše “Srna”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh