Region

“Rezultat vlasti dva HDZ-a je odlazak još 200.000 Hrvata iz BiH”

“Izostanak susreta na državnom nivou između BiH i Hrvatske u proteklih godinu dana, bez obzira na razloge, posljedica je neodgovornog političkog stava HDZ-a Hrvatske i HDZ-a BiH”, izjavio je za Vijesti.ba zastupnik u Saboru Hrvatske Vlaho Orepić.

HDZ BiH - Visoko.co.ba

– Razlozi su poznati, ali razgovor je osnovni politički alat. A spremnost na razgovor je dio elementarne političke kulture. Jer, htjeti razgovarati ne znači i slagati se sa sagovornikom – kazao je Orepić, koji je i predsjednik Nove politike i nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Hrvatske.

Prema njegovim riječima, šutnja neće riješiti ništa, pa ni nedostatak legaliteta koji se pripisuje predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željku Komšiću.

– To mi je razumljivo, ali formalno njegov mandat je neupitan. Kao što je svojevremeno bio neupitan i Draganu Čoviću na tom mjestu koji je bio izabran po istim izbornim pravilima i iako se zna da ga je birao i značajan broj Srba. Rezultat tog neodgovornog političkog stava HDZ-a i HDZ-a BiH je odlazak još oko 200.000 Hrvata iz BiH. Pametnom dosta – jasan je Orepić.

Potom se osvrnuo i na najavu kandidature Kolinde Grabar-Kitarović za novi petogodišnji mandat predsjednice Hrvatske.

– Pristala je odigrati ulogu za politiku koja ju je i dovela na to mjesto, iako to više nije aktualna politika HDZ-a. Djelovala je, inače neobično za nju, kao da ima tremu. Nije uvjerena u svoju pobjedu – mišljenja je Orepić.

Iz pozdrava u kojem posebno naglašava Hrvate iz BiH, dok ostalu dijasporu na neki način samo usput spominje, Orepić ističe kako je jasno da je Grabar-Kitarović svjesna nedostatka potpore u Hrvatskoj, ali i promjene političke klime u stvarnoj dijaspori.

Navodi da Bosanci i Hercegovci, kao i Hrvati u našoj zemlji od Grabar-Kitarović, ukoliko i u narednom mandatu ostane na Pantovčaku, ne mogu očekivati ništa novo – “a to je premalo za bilo što”.

Komentarišući mandat koji je iza nje, naš sagovornik kaže da su ideološka i politička dezorijentiranost Grabar-Kitarović uzeli svoj danak.

– Jednostavno rečeno – nismo se pomakli s mjesta, a puno je vremena prošlo – dodaje Orepić.

Na kraju smo ga upitali i kako komentariše upute koje su stajale u govoru predsjednice (“blagi smiješak”, “bez hvala vam”)?

– Sa predsjednicom Hrvatske ne dijelim političke vrijednosti i stavove, ali ti “ad hominem” napadi u političkim obračunima mi nisu prihvatljivi, a s tim ni naslađivanje na tu nespretnost ljudi iz njenog stožera. Pobornik sam sadržajne, a ne doživljajne politike – zaključuje Orepić u razgovoru za “Vijesti“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh