Region

Esper: Rusija nije uspjela destabilizovati Balkan

Ruske destabilizujuće aktivnosti do sada nijesu uspjele da ispune svoje glavne ciljeve u ovom regionu, što najbolje pokazuje i neuspjeli državni udar u Crnoj Gori i uspješan zaključak Prespanskog sporazuma u Sjevernoj Makedoniji, ocijenio je američki ministar odbrane Mark Esper.

Šef Pentagona je to kazao 17. jula pred Odborom za oružane snage američkog Senata, gdje je prije naimenovanja odgovarao na pitanja članova ovog tijela o smjernicama budućeg rada, prenosi antenam.

On je krajem jula položio zakletvu, nakon što je Senat 23. jula potvrdio njegov izbor. Esper je kazao da misija KFOR, u kojoj učestvuju i crnogorski vojnici, i “dalje pruža ključnu sposobnost za odvraćanje od ruskog uticaja koji nastoji da igra na trenutnu i istorijsku nestabilnost u regionu koji se istorijski posmatra kao bure baruta Evrope.

Upitan što vidi kao glavne izazove na Zapadnom Balkanu i kakva će biti uloga Pentagona u rješavanju tih izazova, Esper je kazao da je “Zapadni Balkan važan za Evropu koja je cjelovita, slobodna i u miru sa susjedima.

“Istorijske tenzije i problemi između balkanskih zemalja zahtijevali su, i dalje će zahtijevati, da se NATO, bilateralna odbrana i diplomatski odnosi bave ruskom dezinformacijom, koja i dalje prikazuje SAD i NATO u negativnom svijetlu, istovremeno podstičući domaći nesklad”, rekao je Esper.

Za šefa Pentagona najbolji dokaz za to je Crna Gora.

“Ruske destabilizujuće aktivnosti do sada nijesu uspjele da ispune svoje glavne ciljeve u ovom regionu, što najbolje pokazuje i neuspjeli državni udar u Crnoj Gori i uspješan zaključak Prespanskog sporazuma u Sjevernoj Makedoniji”, ocijenio je šef Pentagona.

Region Balkana, ocjenjuje Esper, pod uticajem je migracionih tokova i radikalizacije, što, predstavlja izazov za sposobnost pojedinačnih nacija da odgovore na domaćem nivou, istovremeno čuvajući odbrambene obaveze.

“Pentagon blisko sarađuje sa partnerima i saveznicima na Balkanu kako bi se pojačale njihove mogućnosti odvraćanja od bilo kakvih zloćudnih aktivnosti, reagovalo na rizike radikalizovanih nasilnih ekstremista i poboljšala njihova sposobnost da doprinesu očuvanju mira u vojnim operacijama širom svijeta”, rekao je Esper pred Odborom Senata.

Na pitanje o značaju NATO misije KFOR u održavanju sigurnosti i stabilnosti na Balkanu, Esper je rekao da uloga misije na Kosovu ostaje presudna za sigurnost i stabilnost regiona.

“KFOR je i dalje osnovni element koji omogućava postojanje stabilnog i sigurnog okruženja na Kosovu. Istovremeno omogućava da se potrebne institucije i procesi u zemlji nastave održavati. KFOR omogućava sprovođenje desetogodišnjeg plana
tranzicije Kosovskih bezbjednosnih snaga zajedno sa stalnim naporima ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije. KFOR i dalje pruža ključnu sposobnost za odvraćanje od ruskog uticaja koji nastoji da igra na trenutnu i istorijsku nestabilnost u regionu koji se istorijski posmatra kao “bure baruta Evrope”, ocijenio je Esper.

Kada je u pitanju saradnja EU i NATO u osiguravanju da “SAD i saveznici NATO budu u stanju da odvrate i po potrebi poraze rusku agresiju i / ili se suprotstave ruskom malignom uticaju, Esper smatra da je kontinuirana saradnja EU sa NATO saveznicima i dugogodišnjim transatlantskim partnerima koji nijesu članice EU, od presudne važnosti.

“Kao što sam objasnio saveznicima i partnerima u junu, oni imaju sposobnosti koje se nadovezuju na napore NATO za odvraćanje i odbranu od prijetnji transatlantskoj bezbjednosti, uključujući ruski maligni uticaj. Napori EU da poboljša sajber bezbjednost, poboljša hibridnu odbranu i ubrza vojnu mobilnost, primjeri su koji ukazuju na nužnost saradnje NATO i EU”, ocijenio je Esper.

Na pitanje pod kojim uslovima bi predvidio dalje proširenje NATO-a u narednim godinama, Esper je kazao da su se, shodno članu 10 Sjevernoatlantskog sporazuma, saveznici dogovorili da jednoglasnim sporazumom mogu u bilo koje vrijeme da pozovu evropsku državu koja je u stanju da unaprijedi principe Alijanse i da doprinese bezbjednosti sjevernoatlantskog područja da se pridruži Savezu.

“SAD ostaju posvećene NATO-ovoj politici otvorenih vrata”, zaključio je Esper.


Loading..
loading...

Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Na vrh