Region

Otac koji je bacio djecu sa balkona izbjeći će maksimalnu kaznu

Suđenje 54-godišnjem Josipu Rođaku, koji je 28. februara s prvog sprata porodične kuće u Pagu bacio svoje četvoro djece, počet će 16. oktobra.

Josip Rođak - Facebook

Datum održavanja suđenja objavio je Hrvoje Visković, portparol Kantonalnog suda u Zadru, gdje je danas i održano pripremno ročište koje je bilo zatvoreno za javnost.

Dodao je da je u vještačenju konstatovano da je optuženi bio bitno neuračunljiv i da zbog toga vjerovatno neće dobiti kaznu od 50 godina zatvora.

Kada je neko neuračunljiv zbog svojih duševnih smetnji, postoji mogućnost smanjene kazne. Tako da se nemojte razbacivati s tom brojkom od 50 godina – poručio je Visković novinarima, prenijeli su hrvatski mediji.

Pripremnom ročištu je prisustvovao optuženi otac koji je u Sud dovezen iz zatvorske bolnice u Zagrebu.
Zbog njegovog teškog zdravstvenog stanja, na svakom budućem ročištu utvrđivat će se hoće li biti sposoban da prisustvuje suđenju.

Glavnoj raspravi će prisustvovati sudski vještaci, a s posebnom pažnjom se očekuje mišljenje psihijatra o cjelokupnom stanju 54-godišnjaka.

Visković je rekao da supruga optuženog ima mogućnost nesvjedočenja, ali da to pravo ne smije koristiti kod krivičnih djela kada je riječ o djelima na štetu djece.

Ne može se prejudicirati hoće li suđenje biti zatvoreno za javnost, ali pretpostavlja se da hoće, s obzirom na to da se radi o krivičnim djelima na štetu djece – rekao je Visković, piše “Radio Sarajevo“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh