Region

Juncker: “Hrvatska treba postati punopravna članica Schengena”

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker poručio je da Hrvatska treba postati punopravnom članicom schengenskog prostora i da Komisija dovršava ocjenu u tom smislu.

Jean-Claude Juncker - Vijesti.ba

Hrvatski premijer Andrej Plenković razgovorao je u četvrtak u Bruxellesu s Junckerom o pristupanju Hrvatske Schengenu, zakonu o razvoju grada Vukovara, pripremama za predsjedanje Vijećem EU-a i proračunu za naredno sedmogodišnje razdoblje.

Predsjednik Juncker je ponovio poziciju Komisije da Hrvatska treba postati punopravna članica Schengena i da Komisija dovršava ocjenu u tom smislu“, kaže se u saopštenju Komisije objavljenom nakon sastanka.

Komisija bi sredinom sljedećeg mjeseca trebala usvojiti izješće o hrvatskom ispunjavanju kriterija za ulazak u Schengen.

Za ulazak u schengenski prostor bez unutarnje kontrole granica nije dovoljna pozitivna ocjena Evropske komisije, koja govori samo o tehničkoj spremnosti. Konačnu odluku donose zemlje članice.

Plenković je izjavio u četvrtak u Bruxellesu kako očekuje da će sadašnja Evropska komisija do kraja svoga mandata 1. novembra, kako je to rekao i Juncker u junu tokom posjeta Zagrebu, dati preporuku Hrvatskoj da ispunjava uslove za ulazak u schengenski prostor, prenosi “Hina”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh