Region

Grabar-Kitarović: “Razmjena granica na Balkanu otvorila bi Pandorinu kutiju”

Razmjena teritorija između Srbije i Kosova otvorila bi Pandorinu kutiju na jugoistoku Evrope, rekla je u ponedjeljak hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović glavnom sekretaru Ujedinjenih naroda Antoniju Guterresu.

Kolinda Grabar Kitarović - Nezavisne.com

Grabar-Kitarović boravi u New Yorku povodom Opće skupštine Ujedinjenih naroda kojoj će se obratiti u utorak.

U ponedjeljak se sastala s glavnim sekretarom te organizacije Antonijom Guterresom s kojim je razgovarala o “situaciji na jugoistoku Evrope, posebice o Bosni i Hercegovini, odnosima između Beograda i Kosova” te o tome što će Hrvatska kao “lider na tom području učiniti da bi pomogla u daljnjoj stabilizaciji stanja i rješavanju svih otvorenih pitanja“, javila je “Hina”.

Spomenula sam zamjenu teritorija i rekla da bi to bila jako loša ideja koja bi otvorila Pandorinu kutiju i raznorazne zahtjeve za teritorijalnim promjenama na prostoru cijele bivše Jugoslavije“, kazala je hrvatska predsjednica.

Srbijanski državni vrh ranije je iznosio ideju razmjene sjevernog dijela Kosova, s većinski srpskim stanovništvom, za etnički većinski albanski dio južne Srbije, kako bi se dvije zemlje približile u rješavanju spora.

Tom se planu snažno protive Francuska i Njemačka, dok su SAD i nedavno Austrija istaknule kako bi mogle prihvatiti takvo rješenje.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh