Region

Američki senator: “Vučić ‘ljut kao osica’ zbog takse, spreman na sporazum”

Senator iz savezne države Connecticut Chris Murphy, koji je sa Ronom Johnsonom nedavno boravio u posjeti Prištini i Beogradu, vjeruje da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić “spreman da sklopi sporazum sa Kosovom i da prizna njegovu nezavisnost, ali je trenutno ljut kao osica zbog takse od 100 posto”.

Chris Murphy - N1

“Obojica ga ubjeđujemo da se što prije vrati za pregovarački sto, a on nam navodi da će biti spreman da ponovo razgovara čim se takse ukinu”, naveo je Murphy, kako prenosi “KoSSev”, u blogu objavljenim na sajtu Medium Corporation nakon završetka posjete dvojice senatora Kosovu, Srbiji, Ukrajini i Njemačkoj.

“Naš sastanak s Vučićem je važan, jer Trumpova administracija posvećuje malo pažnje još uvijek tinjajućim sukobima na Balkanu. Naše posjete mjestima kao što su Beograd i Priština vjerovatno će ostati zabilježene kao posjete američkih delegacija na najvišem nivou koje će ove zemlje doživjeti za vrijeme Trumpovog mandata. Važno je da Amerikanci posjećuju mjesta poput Srbije, koja također ima jake veze sa Rusijom, kako bi naš odnos sa njom opstao”, ocijenio je Murphy, prenosi “Beta”.

Prenoseći impresije iz Prištine, Murphy je napisao da je to jedan od njegovih “najdražih gradova u svijetu”, da je Kosovo “najmlađa država u Evropi, a ulice su pune energije i vitalnosti”.

“U našoj državi (Connecticut) žive desetine hiljada (uglavnom Albanaca) imigranata iz ovog dijela svijeta, a mnogi uspješni Amerikanci albanskog porijekla u našoj zemlji podržavaju škole i nevladine organizacije u mjestima kao što je Priština. Oni koji su glasali za mene žele da budem snaga mira na Balkanu i zato sam ih poslušao”, naveo je Murphy u blogu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh