Region

Brnabić: Bez kompromisa Srba i Albanaca nema rješenja za Kosovo

Srbijanska premijerka Ana Brnabić izjavila je u ponedjeljak kako iskreno vjeruje da je jedini put do trajnog mira na Balkanu historijski dogovor Srba i Albanaca, uz ocjenu da je do rješenja moguće doći jedino kompromisom, koji podrazumijeva da obje strane nešto izgube, ali nešto i dobiju.

Ana Brnabić - Dnevnik.ba

“Da dobijemo najviše što možemo, a izgubimo najmanje što moramo. Bez kompromisa neće biti ni rješenja. A i jedna i druga strana mogu dobiti mnogo – stabilniju, sretniju budućnost, dugoročni mir i prosperitet”, ocijenila je premijerka Srbije.

Brnabić je ponovila i već višemjesečno stajalište Beograda kako nema nikakva smisla govoriti o nastavku srpsko-albanskog dijaloga sve dok Priština ne ukine carinske pristojbe (od 100 posto, jednostrano uvedene u studenom 2018. na robu iz Srbije i BiH).

“Mogu se nadati da će takvu odluku donijeti u skorijoj budućnosti, jer, koliko god pristojbe utjecale na nas u središnjoj Srbiji, one ipak najviše štete nanose narodu koji živi na Kosovu i Metohiji – Srbima i Albancima”, ocijenila je Brnabić.

Na pitanje šta očekuje od predstojećeg susreta s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel 18. septembra, Brnabić je istaknula kako u Berlinu želi potvrditi dobre odnose dviju država i učvrstiti ih, unatoč neslaganjima koja postoje između Berlina i Beograda o Kosovu, jer je Srbija pokazala da je “pouzdan, iskren i predvidljiv partner” Njemačkoj, prenosi Hina,piše Radiosarajevo

Merkel je, naglašava Brnabić, ostala posvećena zapadnom Balkanu i u vrijeme kada nije bilo politički oportuno baviti se ovim dijelom Evrope, što će Srbija “uvijek znati cijeniti”.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh