Region

Izbori na Kosovu: Glasanje samo uz kosovske dokumente

Izborni Panel za žalbe i predstavke je odlučio da na izborima na Kosovu mogu učestvovati isključivo oni građani koji poseduju važeću dokumentaciju koju su izdale kosovske institucije.

Kosovo - Info-ks.net

Žalbu na ovu odluku je podnijela Srpska lista, čiji članovi su danas oštro kritikovali predstavnike ostalih srpskih partija na Kosovu koji do sada nisu reagovali na odluku.

U saopštenju Srpske liste navodi se da je narod duboko svjestan okolnosti u kojima se nalazi i potrebe da svi izađu složni, jedinstveni i spremni na odbranu prava na postojanje i opstanak na Kosovu.

“A to što njima smetaju Srpska lista i srpski narod, a prija im podrška Aljbina Kurtija, promotera Velike Albanije, koji je i rekao da za Rašića i Petrovića mora biti mjesta u vladi jer priznaju ‘Republiku Kosovo’, najbolje govori o njima samima”, podvlači se u saopštenju.

“Privatni, iznajmljeni Srbi, okupljeni oko političkih poslušnika Prištine Rade Trajković, Slaviše Petkovića, Slobodana Petrovića i Nenada Rašića, još nisu riječ rekli zbog protivzakonite odluke Prištine da se Srbima zabrani pravo glasa”, stoji u saopštenju Srpske liste i dodaje: “Ali, na mig Albanaca svi oni su od reda počeli da pljuju po državi Srbiji i predsjedniku Vučiću i štite cjelovito nezavisno Kosovo, na radost svojih mentora”.

Za glasove kosovskih Srba bore se četiri partije
Centralna izborna komisija (CIK) na Kosovu je saopštila u četvrtak da je odluka obavezujuća kako za Opštinske izborne komisije, tako i savjete izbornih mjesta na cijeloj teritoriji Republike Kosovo, navodi se u saopštenju kosovskog CIK-a.

Valmir Elezi, portparol CIK-a, je naglasio da će se na dan izbora smatrati validnim bilo koji dokument identifikacije koji su potpisali nadležni kosovski organi.

“Cilj ove odluke jeste uklanjanje svake dileme zbog mnogih nejasnoća koje su se dešavale u prethodnim izbornim procesima. Ovo takođe pokazuje pažnju izborne komsije u cilju obezbjeđivanja kredibilnog izbornog procesa”, izjavio je Valmir Elezi.

žPredstavnici CIK-a su za “RadioSlobodnaEvropa” rekli da će žalbu Srpske liste razmatrati Izborni panel za žalbe i predstavke.

Vanredni izbori na Kosovu će se održati 6. oktobra ove godine. Kosovska skupština broji 120 poslanika. Manjine na Kosovu imaju garantovanih 20 mjesta, od kojih srpskoj zajednici pripada 10.

Centralna izborna komisija je za izbore registrovala 25 stranaka od kojih su četiri iz redova srpske zajednice koja živi na Kosovu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh