Region

Fekalije u Jadranu vide se iz svemira. Istražili smo odakle su došla

ZAGAĐENJE Jadrana fekalijama poprimilo je takve razmjere da je nedavno kraj Vodnjana u Istri zabilježeno čak i na snimkama iz svemira.

Naime, stručnjaci se slažu da mrlje koje se vide na satelitskim snimkama Google Mapsa u području nedaleko od kanalizacijskog ispusta kod Vodnjana najvjerojatnije potječu od fekalija.

Govna plutaju prema Nacionalnom parku Brijuni

One se vide na području oko Peroja u Istri, oko 4 km zapadno od Fažane te nešto manje sjeverno od Brijuna. Problem je posebno alarmantan jer se navodno šire prema Nacionalnom parku Brijuni,piše Index.

Pročelnik Ureda gradonačelnika Vodnjana Filip Macan za Index je objasnio da sustavom odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području Grada Vodnjan-Dignano upravlja javno trgovačko društvo Pragrande d.o.o., uputivši nas na njih.

Također je istaknuo da se taj sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda ne koristi isključivo za potrebe korisnika s područja Grada Vodnjan-Dignano, već i za šire područje koje teritorijalno obuhvaća područje naselja Štinjan grada Pule, Grada Vodnjan-Dignano te Općine Fažana.

Odgovorna tvrtka: Problem potječe iz 1980-ih

Iz uprave Pragrandea objasnili su nam da problem nije ni njihov, nego da dolazi iz zastarjelog sustava iz 1980-ih.

“Postojeći uređaj za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) Peroj nalazi se sjeverno od naselja Peroj i cca 300 m od mora. Pročišćava otpadne vode aglomeracije Pula sjever koja obuhvaća područje Grada Vodnjana, Općine Fažana i sjevernog dijela Grada Pule (naselje Štinjan). Uređaj s jednim ispustom izgrađen je i pušten u pogon krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća. Otpadne vode ispuštaju se u more putem podmorskog ispusta dužine L=594 m na dubinu H=-12 m. Postojeći UPOV i ispust izgrađeni su za potrebe vremena kada su projektirani u skladu s ondašnjim standardima. Sukladno Zakonu o vodama, za ispuštanje otpadnih voda potrebna je vodopravna dozvola koja se periodički obnavlja te ju izdaju Hrvatske vode. UPOV Peroj, kao i cijeli sustav Pula sjever, ima važeću vodopravnu dozvolu po kojoj funkcionira do 31. 12. 2023. godine”, tumače u Pragrandeu.

Najavljuju da će sljedeće godine početi izgradnja novog sustava koji bi trebao biti kvalitetnije rješenje.

“Za EU projekt aglomeracije Pula sjever izrađena je studijska i projektna dokumentacija ‘Poboljšanje sustava vodoopskrbe te odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda’ za apliciranje na EU fondove. Pri nadležnim tijelima u tijeku je postupak pregleda dokumentacije te se u narednom razdoblju očekuje prihvaćanje i zaključenje ugovora o sufinanciranju izgradnje od strane EU fondova. EU projektom, pored proširenja i rekonstrukcije kanalizacijske mreže, predviđena je izgradnja uređaja drugog stupnja pročišćavanja otpadnih voda. UPOV će biti kapaciteta 42.000 ES s podmorskim ispustom duljine 2.000 m, na dubini od 30 m s difuzorom dunjine 200 m”, tvrde u kompaniji.

Na našu zamolbu da reagiraju na komentare nekih profesionalnih ronilaca koji tvrde da bi problem mogao biti u tome što postavljanje jednog metra cijevi na dubinu od 50 metara košta oko 1000 eura, nismo dobili nikakav odgovor.

Zagađenje fekalijama nije iznimka, nego masovna pojava

O zagađenjima Jadrana fekalijama, o zabranama kupanja na nekim plažama, o infekcijama koje su uzrokovane zagađenjem mora i sl. na Indexu smo posljednjih mjeseci često pisali.

Inženjer turizma Alan Šavar, porijeklom iz grada Paga, koji živi u Švicarskoj, administrator FB grupe “Pažani izvan Paga”, dostavio nam je fotografiju i video koji pokazuju kako problem ispusta kanalizacije izgleda u Pagu Gore i dolje).


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
loading...
Loading..
Na vrh