Region

Palmer u Podgorici o tri prioriteta SAD na Zapadnom Balkanu

Misije specijalnog izaslanika Stejt Dipartmenta za Zapadni Balkan Metjua Palmera su: podsticaj otvaranju pregovora o pristupanju Evropskoj uniji za Skoplje i Tiranu, povratak dijalogu Beograda i Prištine i traženje rješenja za funkcionalnost Bosne i Hercegovine.

No image - Haber.ba

U tim procesima Palmer vidi Crnu Goru kao partnera, saopšteno je iz kabineta predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića nakon razgovora sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan.

SAD mogu računati na apsolutno partnerstvo Crne Gore, kako bi svi zajedno uradili ono što je najbolje za region Zapadnog Balkana, saopštio je predsjednik Crne Gore tokom razgovora sa Palmerom.

Kako je saopšteno iz Đukanovićevog kabineta crnogorska i američka strana dijele iste polazne ocjene o problemima u regionu.

“Nedovoljno pouzdan mir i stabilnost i nedovoljno jasna vizija prosperiteta regiona. Put za prevazilaženja je integracija, a Zapadni Balkan nema poželjnu perspektivu bez integracije i zato tako snažno zagovaramo politiku proširenja”, kazao je Đukanović i istakao da svi u regionu, sa partnerima poput SAD, treba ohrabre Evropu da što prije krene sa ofanzivnijom politikom prema Zapadnom Balkanu, te da Evropa prepozna svoju odgovornost i strateški interes da integriše Balkan.

Palmer je u razgovoru sa Đukanovićem saopštio prioritete svoje misije, a to su: podsticaj otvaranju pregovora o pristupanju EU za Skoplje i Tiranu, povratak dijalogu Beograda i Prištine i traženje rješenja za funkcionalnost BiH. Palmer je istakao da u ovim procesima Crnu Goru vidi kao partnera, zbog dobrih odnosa koje ima sa zemljama regiona.

I sa predsjednikom crnogorske Vlade Duško Markovićem, specijalni izaslanik Palmer je razgovarao o ponovnom fokusu SAD-a na region Zapadnog Balkana. Palmer je ocijenio da je “Crna Gora lider i najuspješnija multietnička država u regionu”, saopšteno je iz Markovićevog kabineta.

Ministarka ekonomije je tokom susreta sa Palmerom uputila poziv američkim investitorima da ulažu u Crnu Goru.

Govoreći o crnogorskoj unutrašnjoj politici i sprovođenju reformi, Metju Palmer je u intervjuu Televiziji Crne Gore konstatovao da je država napravila značajan napredak, ali i naglasio da će morati da se uradi mnogo više posebno u oblastima slobode medija i vladavine prava.

“Htjeli bismo da vidimo uspješne sudske postupke protiv onih koji su izvršili napade na novinare, uključujući napad na Oliveru Lakić, koja je dobitnica međunarodne nagrade ‘Hrabra žena’. Željeli bi da vidimo depolitizaciju Savjeta vaše institucije Radio Televizije Crne Gore”, rekao je Palmer, ocjenjujući da je to važno za Crnu Goru kako bi ispunila evropske standarde i kvalifikovala se za članstvo u EU i postala dio nje.

Metju Palmer je rekao da se nada da će se sve opozicione partije vratiti u parlament i da će sa vlastima biti postići dogovor o izbornim pravilima na osnovu kojih bi svi učestvovali na narednim parlamentarnim izborima.

“Ne treba očekivati nekakav revolucionarni preokret, da će Amerika sad mnogo više i jače angažovati nego ranije, ali je dobro da imamo nekoga ko je u funkciji stalnog izaslanika za Balkan”, kaže u razgovoru za “RadioSlobodnaEvropa” nekadašnji crnogorski diplomata, sadašnji profesor na Univerzitetu u Bostonu, Vesko Garčević.

Osvrćući se na nedavnu odluku SAD da imenuje specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan, on podsjeća da je Palmer i do sada bio zadužen za ovaj dio Evrope.

“Prvo bih rekao da je Palmer i do sada zadužen za Balkan. Njegovo dodatno imenovanje ili osnaživanje pozicije ima neku simboličku poruku da Amerika želi da bude malo više aktivnija na Balkanu nego što je to bilo ranije. A ona posljednjih godina nije bila fokusirana na ovaj dio Evrope. Mislim da je osnova za Palmerovo imenovanje, uključivanje u dijalog Beograd-Priština, jer smatram da Amerika želi da napravi iskorak kako bi pred nove izbore Trampova administracija mogla da izađe sa nekoliko rezultata koje je ostvarila na međunarodnom planu”, objašnjava Garčević.

“Iako to nije ključno za reizbor predsjednika”, dodaje Garčević, “dobro je imati nešto što bi mogli da pokažete kao dostignuće”.

“Definitivno dodatno mislim da je uticao uticaj trećih država na države Zapadnog Balkana i jedna vrsta, rekao bih, povlačenja Evropske unije u smislu političkog prisustva na Balkanu i mnogo više tehničkog prisustva kroz saradnju preko Evropske komisije. U svakom slučaju mislim da je to pozitivan potez”, navodi Vesko Garčević.

RSE: Kada je riječ o Crnoj Gori, može li se od novog izaslanika SAD očekivati da izvrši pritisak na administraciju Crne Gore da ubrza reforme u najproblematičnijim oblastima kao što su vladavina prava, sloboda medija, borba protiv visoke korupcije?

Garčević: Vi znate da su Amerikanci nedavno imali jednu delegaciju na Balkanu i to potvrđuje njihovo pojačano prisustvo ili interesovanje. To jeste na listi onoga što se može očekivati da Palmer prenese tokom razgovora u Podgorici. Ali ipak mislim da je Evropska unija adresa koja kroz proces pridruživanja ima mehanizme koji mogu jače da utiču da se proces demokratizacije društva i poštovanje slobode medija ostvare u praksi. Ja očekujem da će američki predstavnik o tome razgovarati i da će biti jasan kada je u pitanju američka pozicija. Kada je u pitanju dugoročniji uticaj, mislim da Evropska unija ima mehanizme da izvrši takav utjecaj.

RSE: Činjenica je da u Crnoj Gori nema mnogo američkih investitora iako crnogorski državni vrh poziva američke investitore da ulažu u Crnu Goru. Da li su uzrok tome – nejasna pravila poslovanja, vladavina prava, izražena korupcija ili nešto drugo?

Garčević: Nisam ekonomista, ali mi se čini da uzroci mogu biti u tome što je poslovni ambijent u kome posluju Amerikanci i kod nas, su drugačiji. Poslovni ambijent u Crnoj Gori je obilježen i poslovanjem raznih trećih zemalja kao što je Kina i njeno jačanje ekonomskog uticaja u Crnoj Gori. Dugo je ambijent bio obilježen vidljivim uticajem ruskog kapitala. Osim toga postoje vjerovatno nekakve sistemske slabosti koje ste i vi spomenuli, koje definitivno utiču na to. Amerikanci kada posluju, žele da bude sve jasno i precizirano i da se svaka strana pridržava toga do posljednjeg slova.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh