Region

Haradinaj: Mogu nas ubiti ako žele, ali nas više ne mogu ubijediti pod pritiskom

Odlazeći premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj (Ramush) prvi put je priznao da je bio primoran podnijeti ostavku zbog međunarodnog pritiska u vezi sa ukidanjem taksi od 100 posto na robu iz Srbije i BiH, prenosi prištinska “Gazeta ekspres”.

Ramush Haradinaj - Nezavisne.com

Haradinaj je u intervjuu za “Economics Online” kritikovao zemlje Kvinte, koje, prema njegovim riječima, vrše stalne pritiske na Prištinu, ali ne i na Beograd. Ako se takav pritisak nastavi, doći će do destabilizacije Balkana.

– Zemlje Kvinte su saveznici Kosova, ali su zainteresirane za dobre odnose sa Srbijom. Oni moraju shvatiti da ne treba vršiti pritisak na Kosovo jer je taj pritisak čudnim mjerama primorao vladu da podnese ostavku. Ako žele destabilizaciju Kosova ili povratak krize na Balkan, oni to mogu učiniti, ali tu ne pobjeđuje ni Kosovo, ni region, ni međunarodna zajednica. Došli su do svog cilja, mogu nas ubiti ako žele, ali nas više ne mogu ubijediti pod pritiskom – rekao je Haradinaj.

On smatra da zemlje Kvinte moraju vratiti pritisak i na Srbiju, koja je kako tvrdi, nedvosmisleno uslovljavala započinjanje dijaloga ukidanjem taksi.

– Šta će nam onda tražiti za priznanje ako samo za početak dijaloga traže tržište – kaže Haradinaj, prenosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh