Region

Ana je 2 godine uživala sa sinom i borila se sa rakom, a pričala je: “Svaka majka je majka hrabrost”

Poslije višegodišnjeg liječenja i porođaja, Baranka Ana Đoković umrla je u 34. godini.

Ana Đoković - Telegraf.rs

Poslije višegodišnjeg liječenja i porođaja, Baranka Ana Đoković umrla je u 34. godini. Prije dvije godine odlučila je da svoj život stavi na kocku i da uprkos raku grlića materice rodi dijete, pieš “CDM“.

Ana je u četvrtom mjesecu trudnoće, krajem februara 2017. tokom ginekološkog pregleda saznala da ima invazivni kancer krlića materice. Ipak, nije željela da prekine trudnoću, već je odlučila da rodi bebu.

Njeno zdravstveno stanje sredinom maja te godine se pogoršalo, pa je prebačena u beogradsku kliniku “Narodni front”, gdje su joj ljekari uradili hitan carski rez, odstranili tumor i matericu.

Njen sin Vukota, rođen je u 27. sedmici trudnoće, kao prijevremeno rođena beba liječen je u Institutu za neonatologiju.

Vukota sada ima dvije godine i zdrav je dječak.

Bila je poznata širom regiona kao “majka hrabrost”. Željela je po cijenu života dijete i rodila sina. Mnogi ljekari smatrali su da je Ana neodgovorna i da je svoj život stavila na kocku, kada je odlučila da, uprkos raku grlića materice, zadrži trudnoću. Mediji su pisali o njoj i kada je nakon teškog porođaja i opasne operacije, napustila porodilište sa svojom bebom.

Ani se bolest nakon porođaja povukla i nalazi su pokazali da nema nijednu malignu ćeliju, ali je tokom 2017. primala radioterapiju i hemioterapiju. Ohrabrivala je žene da redovno idu na prventivne ginekološke preglede.

Bolest se nalažost vratila zimus i bila je jača od njene hrabrosti, vedrine i želje za životom.

Inače, za sebe je govorila da nije “majka hrabrost”.

– Nisam ja majka hrabrost, sve su majke hrabrost. Moja je priča bila i hrabrost i ludost u istom trenu, a majka hrabrost je svaka majka koja se bori da izvede svoje dijete na pravi put. Majka hrabrost je svaka žena koja radi duple poslove da prehrani dijete, koja bdi nad svojim djetetom sa posebnim potrebama, koja ne spava jer beba ima temperaturu. Svaka je majka-majka hrabrost – smatrala je ona.

Ana će da bude sahranjena u nedelju u 15 sati u Župi (Nikšić).


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh