Region

Još jedno falsifikovanje historije: “Valter umjesto Sarajeva brani Srbiju”

Da nije žalosno bilo bi smiješno – dovitljivi Srbijanci skloni marketinškim mahinacijama došli su na sjajnu ideju. Sjajnu, da se ne radi o klasičnom iskrivljavanju činjenica i historijskom falsificiranju.

Sporna "Valterova" majica - Kurir.rs

Naime, košarkaška reprezentacija Srbije, jedan od kolektiva kojim s pravom mogu tamošnji žitelji biti ponosni igrat će na Svjetskom prvenstvu u Kini i bit će jedan od favorita.

Kako živimo u vremenu gdje je samoreklamiranje ne samo poželjno već i neophodno, kako je bitno prikazati se na raznim poljima u lijepom svjetlu, promovirajući najbolje iz svoje kulture, historije i tradicije, tako je neko u Srbiji, tačnije u Novom Sadu otštampao majice sa likovima znamenitih ličnosti.

Doznalo se da su autori novosadski navijači koji su pristigli u Gvangžuu. S jedne strane tako Novak Đoković stoji zaleđen sa stisnutom pesnicom ilustrirajući svoju neprikosnovenost, s druge nas svojim znatiželjnim pogledom posmatra Nikola Tesla, a među njima kao najveći heroj nalazi se Bata Živojinović ne zbog svojih milion i po odigranih uloga, već zbog jedne, krucijalne – Valtera, što brani Sarajevo.

Vladimir Perić, narodni heroj čiji je život poslužio kao inspiracija za najpopularniji film u Kini svih vremena jeste rođen u Prijepolju (Srbija), ali je tokom čitave karijere službovao u BiH, bio jugoslovenski, a ne srpski heroj. Gotovo do kraja rata, do 6. aprila 1945. godine, stajao je na čelu svih akcija ilegalne organizacije u Sarajevu.

Ono što jeste apsurd koji graniči sa šizofrenijom je selektivno uzimanje onoga kako se kome ćefne i prohtije, a ponajviše u zavisnosti koliko ko od čega ima koristi.

Statistički i empirijski bio bilo bi simpatično izračunati koliko ljudi u Srbiji zaista cijeni Vladimira Perića, posebno među najvatrenijim navijačima sportskih timova. Koliko ga doživljava srpskim herojem u zemlji gdje je nekoliko puta pokušavana rehabilitacija Draže Mihajlovića.

Fazon je predstaviti Valtera kao svog, poznatog lika Batu Živojinovića pa da onda Kinezi pomisle da su gledali neki film o nekom gradu u Srbiji, kojeg su mnogi pođahkad pokušavali prisvojiti, ali nikako da im upali. Ili je poenta predstaviti se onakvim kakav nisi. Ništa Kinezima vjerovatno nije jasno, prenosi “Avaz“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh