Region

Podignuto prvih 13 optužnica protiv 29 osoba u slučaju “Agrokor”

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) podiglo je novih 13 optužnica u slučaju “Agrokor”.

DORH je objavio da je optuženo 29 hrvatskih državljana čiji se identiteti ne navode, a tereti ih se da su u razdoblju od 4. januara 2010. do 28. marta 2017. godine kao odgovorne osobe ispred svojih društava potpisivali mjenice izdavatelja raznih društava iz jednog koncerna u kojima je neistinito navedeno da su izdane za vrijednost primljenu u robi, iako su znali da to ne odgovara istini, piše “Index“.

“Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu 13 optužnica protiv 29 hrvatskih državljana, odgovornih osoba u 13 trgovačkih društava zbog počinjenja krivičnih djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz članka 279. stav 1. i 2. Krivičnog zakona”, stoji u saopćenju DORH-a.

Naime, okrivljenima je, nastavlja se, bilo poznato da navedene mjenice nisu izdane za primljenu robu već da su izdate temeljem ugovora o finansijskom zajmu koje su upravo oni, kao odgovorne osobe, ispred svojih društava, prethodno sklopili, a u kojima su njihova društva primatelji zajma, a društva iz koncerna davatelji.

“Okrivljenike se tereti da su, kao odgovorne osobe ispred svojih društava, s ovlaštenim osobama određenih finansijskih institucija sklapali ugovore o faktoringu kojima se navedene mjenice otkupljuju, a u kojima je neistinito navedeno da njihova društva imaju prema društvima iz koncerna novčanu tražbinu s naslova primljene robe/usluga, te da su njihova društva izdala račune za primljenu robu, iako su znali da to ne odgovara istini, a temeljem tih ugovora su takve mjenice s neistinitim sadržajem i otkupljene”, dodaje se u saopćenju.

Okrivljenici su, tereti ih se, na opisane načine, ispred svojih društava, potpisali ukupno 3.070 mjenica koje sadrže takve neistinite navode i predali ih na otkup.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh